ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Япония са построили цял град на слънчеви батерии

26.12.2014

В Япония е построен най-екологичният град в света.

Всички домове в него използват слънчева енергия, разходът на вода е намален с 30%, а вместо обществен транспорт използват електромобили и велосипеди.

Наскоро се състоя официална церемония за откриване на “умния” град Фуджисава. Fujisawa SST Square е архитектурен комплекс, разположен на централния площад на града. От тук се осъществява управлението на всички обекти на градската инфраструктура. В Фуджислава вече се заселиха първите жители, като целият град е разчетен за 3000 жители в 1000 къщи. До края на 2008 година всички планирани благоустройствени дейности ще бъдат завършени.

Повече от 30% от необходимата електроенергия градът ще получава от възобновяеми алтернативни източници, на първо място слънчеви батерии. Това  ще намали със 70% емисиите на CO2. Консумацията на вода също ще спадне с 30%.

При прекратяване на електроснабдяването на града (например, при земетресение) градът ще може напълно да обезпечи своите жители с електроенергия, телекомуникации и даже с топла вода в продължение на 3 денонощия. Всичкото оборудване в града се използва в града със задължителни изисквания за икономично изразходване на енергията.

Във Фуджислава няма бензиностанции, но пък има развите мрежа от зарядни станции за електромобили и други кари на електричество. За жителите, които нямат личен транспорт, се предлагат под наем електромобили, електро-скутери, велосипеди и друг екологичен транспорт. Системата за сигурност на жителите се осигурява от видеонаблюдение на обществените места и система от датчици и сензори, които дават възможност, например, да се включва осветлението на всеки участък от уличната мрежа само тогава, когато по него се движат хора. По този начин по-ефективно се използва електроенергията.

Общата стойност на проекта възлиза на около 500 милиона долара, но независимо от големия бюджет, този иноационен екологичен град е само началото, компанията се е насочила към масова разпространение на модела Фуджислава, който се счита, че трябва да осигури автономно и устойчиво развитие на града през следващите 100 години.

Източник: http://www.ridus.ru/news/174672

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари