ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ден на отворени врати в ПХ РАО – Нови хан

21.12.2014

На 16 декември 2014 г. Постоянното хранилище за радиоактивни отпадъци край Нови хан (ПХ РАО – Нови хан) отвори врати за външни посещения на хора, проявяващи интерес към дейността му.

 

Инициативата бе част от събитията, с които Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” отбелязва 50-тата годишнина на съоръжението.

 

В програмата на Деня на отворени врати се проведе обход на основни съоръжения и бе поднесена подробна информация за представяне на дейността и историята на Хранилището.

Посетители в Деня на отворени врати бяха ученици и техни преподаватели от училищата в селата Нови хан и Габра, студенти, ветерани, журналисти, членове на семействата на работещите в съоръжението.

 

Ето какво споделиха някои от гостите:

Цветанка Спасова, учител по математика, физика и химия, с. Габра

Да, има наличие на отпадъци, но пък в същото време е безопасно за хората. Децата получиха много знания и може би, ако дойдат след една година, ще задават повече въпроси, защото сега са все още малки, не знаят много неща за тези отпадъци, но мисля, че след време ще им е още по-интересно. Аз лично нямам опасения от това, че живея в близост до ядрено съоръжение .

Алекс, 8 клас, с. Габра

Много ми беше интересно. Нямам опасения от това, че живея в близост до ядрено съоръжение.

Александра и Ангел, 6 клас, с. Габра

Много ни харесаха крана и контейнерите, и Пресата, която намалява обема на чувалите с отпадъците, като се събират 30 броя в един контейнер. Беше много интересно край  Горещата камера.

Силвия Апостолова, преподавател по български език и литература, с. Габра

Посещението тук беше много приятно и интересно. Благодарение на филма, който видяхме преди това, много от нещата ни станаха ясни, както на мен, така и на децата. Смятам, че беше полезно и приятно.

Мартин, 7 клас, Клуб по журналистика, с. Нови хан

Не бях виждал всичко това досега. Стана ми много интересно, най-вече Горещата камера, за която ще разкажа на семейството си.

Ерик, 7 клас, Клуб по журналистика, с. Нови хан

Най-силно впечатление ми направи Горещата камера за съхранение с нейните щипки. По организацията всичко беше перфектно. Аз нямам опасение от факта, че живея на 8 километра от Хранилището, защото виждам че отпадъците много добре се съхраняват и пазят.

Мариана Атанасова, преподавател по математика, с. Нови хан

За първи път виждам такова огромно пространство за съхранение, само съм чувала, че в Хранилището до Нови хан е опасно и наистина аз бях предубедена, но сега вече се уверих, че не е точно така, както се тиражира от някои хора – че е много страшно за човека. Разбрахме, че се работи по европейски програми и директиви. Хората, които са тук, са специалисти. Не знам дали децата разбраха точно всичко, но може би това ще стане по-късно. Препоръчвам да бъде осигурена възможност за по-чести посещения. Аз идвам за първи път и ми хареса подготовката  и разясненията.

Илия Пенев

Драстична е разликата между това, което беше преди 20 години, и сега. Мога да Ви пожелая със същото темпо да продължавате да се развивате. Всичко, което е направено, е на много високо професионално ниво. Радостно е, че има такова добро съоръжение в България. Желая Ви успех!

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари