ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Киев не е заплатил членския си внос в МААЕ, заявиха от ГИЯРУ. Съвместните дейности са под въпрос.

19.12.2014

Сътрудничеството на Украйна и МААЕ може да се окаже под заплаха от срив, доколкото Киев засега не е платил сумите по членския си внос за тази година.

Това е съобщила в четвъртък на заседание на колегията на Държавната инспекция по ядрено регулиране на страната (ГИЯРУ) началникът на отдела за международно сътрудничество и европейска интеграция на ведомството Анна Горащенкова.

Според думите и, отговорност за изплащане на вноските е възложена на министерството на външните работи на Украйна.

“През тази година МВнР е заплатило само 2,5%, което е авансово плащане, позволяващо да се открие проектът за работа през 2014 година”, – заяви Горащенкова. Наред с това, продължи тя, незаплащането на цялата сума заплашва да бъдат спрени съвместните проекти за 2015 година.

Тя уточни, че през тази година украинската страна е трябвало да внесе около 400 хиляди евро.

“За 2014 година трябва да се заплатят 258,113 хиляди евро и 36, 365 хиляди долара – това е постоянния бюджет. Има също така фонд за техническо сътрудничество, където трябва да се внесат 65,76 хиляди евро и 31,68 хиляди долара. Това прави общо около 400 хиляди евро”, – каза Горащенкова.

Според думите и, ако вноските не бъдат заплатени “ще бъдат спрени всички проекти, които се отнасят не само до ГИЯРУ”. “там има големи проекти за развитието на ядрената медицина, въпроси за управлението на ядрените отпадъци, решенеия по чернобилските проекти”, подчерта тя.

Източник: http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1656109

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари