ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ: турбината на трети блок е поставена на валоповорот

18.12.2014

На 16 декември в 04:00 местно време на пусковият трети енергоблок на Ростовската АЕЦ от монтажниците на ООО „ВДМУ“ и специалистите от експлоатационните служби на атомната електроцентрала е реализиран един от важните етапи поставянето на турбината на валоповорот.

 

Поставянето на турбината на валоповорот показва готовността на оборудването по втори контур за производство на електроенергия.

Основната цел на тази технологична операция е проверка на центровката на проточната част на турбината, съвпадането на осите и центровка на вала на турбогенератора (ТГ), съответствието на характеристиките му с проектните изисквания.

На етапа на подготовката бяха извършени дейности, обезпечаващи готовността на механичната част, електротехническото оборудване, на всички осигуряващи системи, включително смазващите системи на турбината и ТГ.

Преди започването на този етап беше постигната готовност на механичната част на турбогенератора, електротехническото оборудване и осигуряващите системи.

Ростовската АЕЦ е филиал на ОАО «Концерн Росэнергоатом». Предприятието е разположено на брега на Цимлянското водохранилище на 13,5 километра от град Волгодонск.

В експлоатация са два енергоблока с реактори тип ВВЭР-1000. Първи блок е въведен в експлоатация през 2001 година, а втори блок през декември 2010 година. През ноември 2014 година беше извършен физически пуск на трети блок. В ход е строителството на четвърти блок.

Източник: Центр общественной информации Ростовской АЭС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари