ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Holtec International започва изграждането на сухо хранилище за ОЯГ в АЕЦ “Сан-Онофре”

27.12.2014

ОЯГ от спряната американска АЕЦ „Сан-Онофре“ ще бъде преместено в сухо хранилище през 2019 година, пише „Orange County Register“.

Схематично изображение на „HI-STORM UMAX“

Собствениците на централата са подписали договор с компанията (Holtec International) за изграждане на сухо хранилище, където облъчените горивни касети ще могат да се съхраняват десетилетия чак до момента, когато федералните власти на САЩ ще предложат окончателно решение на проблема с ОЯГ.

 

Избран е проектът „HI-STORM UMAX“.

Хранилището „HI-STORM UMAX“ се състои от заменяеми многоцелеви контейнери, предназначени за съхраняване на горивните сборки, подземни вертикални вентилируеми модули и транспортни контейнери „HI-TRAC VW“.

В хранилището могат да се поставят повредени и неповредени горивни касети, а също, в случай на необходимост – отломки от касети.

Избраният проект със запас удовлетворява изискванията за сеизмична устойчивост и защита от пожари, цунами, теоретични атаки и други външни заплахи. Стойността на договора не се съобщава.

Съперник на „Holtec“ в спора за договора беше френската група AREVA. Критиците са недоволни от това, че зад борда остана компанията „Siempelkamp“, която успешно действа в Европа, на досега няма лицензиран проект в САЩ.

Американската АЕЦ „Сан-Онофре“ се състой от блоковете №№2-3 с реактори PWR и електрическа мощност по 1100 MW, сдадени за експлоатация през 1982-1983 година.

Блокът „Сан-Онофре-1″ с електрическа мощност 465 MW и реактор PWR е спрян през ноември 1992 година, а сега се използва като хранилище за ОЯГ.

Втори и трети блок на централата са в престой от януари 2012 година поради проявени дефекти на топлообменните тръби на парогенераторите. През юни 2013 година собствениците на централата взеха решение за окончателното и закриване.

Източник: AtomInfo.ru

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари