ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


AREVA произведе и изпрати 4000-та си MOX горивна касета за компанията EDF

16.12.2014

Партидата с горивни сборки е предназначена за АЕЦ “Гравлин” в северна Франция, собственост на EDF, както и всички АЕЦ в страната.

 

Горивните сборки с МОХ гориво се произвеждат в принадлежащия на Арева завод Мелокс от 1996 година.

За изработването на тези касети са били използвани повече от 12000 тона отработено ядрено гориво, преработено в завода в Хага и повече от 130 тона плутоний, преработен за EDF в завода Мелокс.

24 френски реактора имат разрешение за използване на МОХ гориво, като днес с негова помощ се произвежда 10% от електроенергията с ядрен произход във Франция.

AREVA е световен лидер за технология за рециклиране на ядрени материали и има във Франция уникална в света индустриална платформа с обектите на La Hague и Melox.

На тия площадки произвеждат MOX горивото (смес от оксиди на уран и плутоний), което е продукт от рециклирането.

Общо, на обектите работят близо 5800 души, а се генерират още 1400 индуцирани работни места.

През 2013 г., покупките и инвестиции от тези два обекта надхвърлиха 650 милиона евро, 75% от които се правят в местната икономика.

Източник: http://www.pennenergy.com/articles/pennenergy/2014/12/nuclear-news-areva-delivers-4-000th-mox-fuel-assembly-to-edf.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари