ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швейцария затваря две АЕЦ и въвежда забрана за построяване на нови

13.12.2014

В новата “Eнергийна стратегия-2050” на Швейцария се утвърждава, че двата най-стари ядрени енергийни реактора ще бъдат спрени след 60 години експлоатация, а строителството на нови енергоблокове е забранено.

Националният съвет прие проекта на разработената от правителството “Енергийна стратегия-2050”

Вслушвайки се в мнението на Федералната инспекция по ядрена безопасност (IFSN), депутатите от долната палата решиха да установят максимален срок за експлоатация на АЕЦ “Безнау 1 и 2” на ниво 60 години. Това означава, че един от най-старите ядрени енергоблокове в света ще бъде спрян през 2029-та, а вторият – през 2031 година, ако отговарят на изискванията за безопасност през оставащия период от време.

Това условие на се отнася за АЕЦ в Мюлеберг, която бе въведена в промишлена експлоатация през 1972 година.

Съгласно установените от Националния съвет през миналата седмица изисквания, годишният общ обем на използваната електроенергия от един човек трябва да се намали до 2020 година с 16% (само за електроенергията с 3%), а до 2035 година – с 45% (за електроенергията с 13%).

Сметките на потребителите могат да се повишат с 2,3 сантима/kWh, като допълнителните приходи ще бъдат насочени за поощряване на производството на енергия от алтернативни възобновяеми източници.

При тази ситуация собственото производство на Швейцария, без да се вземат предвид ВЕЦ, трябва да нарасне до 4400 GWh през 2020 година, а през 2035 година да достигне до 14500 GWh.

Източник: http://elektrovesti.net.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари