ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Споразумение по иранската ядрена програма е възможно само при отмяна на санкциите

13.12.2014

Постигането на всеобхватно и постояннодействащо споразумение по иранската ядрена програма (ИЯП) е възможно само при отмяна на всички санкции срещу Ислямската република, заяви в четвъртък постоянният представител на Иран в МААЕ Реза Наджафи.

 

През ноември 2013 година в Женева “шесторката” международни посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Германия) и Иран се договориха да подготвят споразумение, което да гарантира изключително мирният характер на ядрената програма на Техеран в замяна на пълното премахване на санкциите.

Година след това споразумението не беше изготвено в предвидения срок – 24 ноември, има само “междинен план за действия”. Страните продължиха преговорите до края на юни 2015 година.

“Окончателното споразумение е възможно само в случай, че страните уважават правата и задълженията един към друг, и преминат към заключителния етап на преговорите в дух на добра воля”, каза Наджафи на заседанието на съвета на експертите на МААЕ.

Той поясни, че “на преговорите, провеждани през последните няколко месеца, е бил постигнат добър прогрес, и дългосрочното решение е възможно”. “постигането на пълно и дългосрочно регулиране трябва да даде на Иран възможност да се възползва от своите права, които са неделими в рамките на договора за неразпространение на ядреното оръжие”, – добави той.

Постоянният представител добави “както беше по-рано указано в плана за съвместни действия, окончателното решение трябва да съдържа конкретни елементи без които споразумението не може да се счита за постигнато. Като пълната отмяна на ембаргото въведено от страна на съвета за сигурност на ООН, на многостранното и едностранно ембарго”

Наджафи потвърди, че “Иран си остава мирна страна”. “Ние ще продължава преговорите в рамките на добрите намерения и ние се надяваме да постигнем решението колкото е възможно по-скоро“, добави той.

Също така постоянният представител на Иран в МААЕ високо оцени “подкрепата от страна почти всички членове на организацията по дипломатичен път и продължаването на крайния срок за реализиране на плана за съвместни действия.”

Източник: http://www.trend.az/iran/politics/2342937.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари