ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Обсъжда се ПСЕ на най-старите реактори на АЕЦ „Такахама“

15.12.2014

В Япония има 7 енергоблока, които се експлоатират приблизително по 40 години.

 

Два от тях се намират в префектурата Фукуи на брега на Японско море в АЕЦ “Такахама”, оператор на която е електроенергийната компания Кансай Денреку.

През седмицата компанията започна да извършва специални инспекции с намерението да възобнови и продължи сроковете на експлоатация на блокове №1 и №2.

Старшият коментатор на NHK Нориюки Мидзуно споделя вижданията си за плановете на компанията за ПСЕ на ядрените си енергоблокове.

Както отбелязва Мидзуно, компанията Кансай Денреку, накрая е пристъпила към взимане на решение по въпроса: дали да демонтира остарелите си енергоблокове или да се опита да продължи експлоатацията им.

Правителството на Япония постанови да се ограничи експлоатацията на енергийните реактори в страната до 40 години. Това решение беше взето след аварията на АЕЦ “Фукушима-1” през 2011 година. Наред с това, то разрешава при спазване на определени условия ПСЕ, като изключение, за не повече от 20 години.

Трябва да се каже, че от седемте блока който са били в експлоатация около 40 години, то блокове №1 и №2 на АЕЦ “Такахама” са произвели най-много електроенергия.

Операторът на централата е стигнал до извода, че ПСЕ ще бъде икономически изгодно даже и като се отчетат големите разходи за осигуряване на безопасната им експлоатация.

Кансай Дереку вижда в това последната надежда да извади бизнеса си от губещата позиция. Безусловно, да се постигне това няма да бъде лесно, защото посочените реактори трябва да получат удовлетворителна оценка от строгите инспекции, без която ПСЕ няма да бъде възможно.

Не трябва да се забравя, че ПСЕ на старите блокове, работили по 40 години, се определя от закона като изключение от правилото.

комисията по ядрено регулиране на Япония е длъжна ясно да демонстрира своята позиция относно начините за взимане на решение за ПСЕ на стареещите реактори, а също така и да инспектира старите реактори по-строго от останалите.

Източник: fukushima-news.ru

Tags: , ,

One Response to Япония – Обсъжда се ПСЕ на най-старите реактори на АЕЦ „Такахама“

  1. Росен on 15.12.2014 at 19:21

    На площадката се експлоатират 4 блока.
    Двата по-стари са пуснати ноември 1974, а другите два са през 1985.
    Тип на реакторите е PWR, което е,западен аналог на ВВЕР.
    Компанията се казва KEPCO(КЕПКО).

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари