ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ ще изгради в Индия поне 12 енергоблока през следващите 20 години

12.12.2014

Компании от структурата на руската държавна корпорация „Росатом“ ще изградят в Индия поне 12 енергоблока през следващите 20 години. Това се предвижда да бъде договорено в рамките на посещението на президента на Русия Владимир Путин в индийския град Делхи.

„След завършване на преговорите между лидерите на Русия и Индия, ние ще подпишем „Стратегическа визия за укрепване на сътрудничеството за мирно използване на ядрената енергия“. Това е пътна карта за продължаване на изграждането от руските специалисти и по руска технология на енергоблокове в Индия“, заяви пред журналисти генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко.

Той отбеляза, че в документа за изграждане са „заложени не по-малко от 12 енергоблока, които трябва да бъдат въведени в експлоатация в течение на следващите 20 години“. Той отчете, че това е „много натоварен график“ и добави, че става въпрос за въвеждане в работа на енергоблокове на нови площадки, освен АЕЦ „Куданкулам“. „Първият блок на новата площадка може да бъде въведен в експлоатация например след 7 години, а след това трябва да пускаме в действие по един блок на година“, каза Сергей Кириенко.  При това не е изключено количеството на енергоблоковете за АЕЦ „Куданкулам“ да бъде увеличено. „Индийските партньори изхождат от презумпцията, че в „Куданкулам“ трябва да има шест блока, но скоро ще стане ясно, можем ли да поместим там осем енергоблока“, обясни Кириенко.

В рамките на руско-индийските преговори на високо ниво руската държавна корпорация „Росатом“ ще подпише споразумение за обмен на конфиденциална информация. „Разширяваме сътрудничеството в сферата на ядрената наука и изследователските реактори; разглеждаме и възможността за сътрудничество при добиването и обогатяването на уран, обсъждаме перспективите за сътрудничество в трети страни“, каза Кириенко.

„Нашите възможности позволяват да построим в Индия до 25 енергоблока. Според оценката на експертите обаче дори това количество няма да удовлетвори потребностите на динамично развиващата се индийска икономика. Затова в хода на предстоящата среща с премиера на Индия Нарендра Мори смятаме да обсъдим перспективите за по-нататъшно развитие на нашето взаимодействие в ядрената енергетика,“ заяви руският президент Владимир Путин пред индийски журналисти.

Вчера, 11 декември 2014 г., в 9 сутринта местно време в индийската страница Ню Делхи бе подписано генерално рамково споразумение и договор за поръчка на основното оборудване за Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.

По думите на генералния директор на „Росатом“ Сергей Кириенко в момента Първи енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ работи на пълна мощност, строителството на Втори енергоблок е завършено и в момента се подготвя техническото му оборудване. По график през есента на 2015 г. ще започне пробното му пускане.

Що се отнася до Трети и Четвърти енергоблок, Кириенко отбеляза, че в началото на 2016 г. по график започва изливането на бетона на площадката за новите блокове. „Договорихме се, изхождайки от опита на руските специалисти, работата по строителството на Трети и Четвърти блок да бъде ускорена“, коментира още Кириенко.

 

Допълнителна информация

Русия строи в Индия АЕЦ „Куданкулам“, която се осъществява в рамките на двустранното споразумение от 20 ноември 1988 г. и допълнение от 11 юни 1998 г.  Първи енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ бе включен към мрежата на 22 октомври 2013 г. Строителството на Втори енергоблок също завърши, в настоящето се приспособява оборудването.

През април Русия и Индия подписаха генерално рамково споразумение за строителството за разширението на АЕЦ „Куданкулам“, която включва Трети и Четвърти блок.

„Пътната карта“ за сътрудничество в ядрената енергетика между Русия и Индия предвижда строителството на общо 15 енергоблока на територията на Индия, в това число от четири до осем блока  на площадката на АЕЦ „Куданкулам“. По данни на МААЕ, в Индия работят 8 АЕЦ с 21 енергоблока и още 6 енергоблока се строят.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари