ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Иран започва да показва гъвкавост в преговорите

09.12.2014

Вицепрезидентът на САЩ Joseph Biden заяви, че усилията за сегашния прогрес в преговорите по иранското ядрено досие са си заслужавали, защото Техеран започва да демонстрира гъвкавост по много от важните въпроси.

 

“Много хора още от самото начало недооценяваха нашата стратегия… Казваха, че междинното споразумение от ноември 2013 година е грешка. Но погледнете докъде стигнахме: Иран замрази ядрената си програма и това ни даде импулс за търсене на мирното решение. Аз считам, че това е даже по-малко от импулс, но за това трябваше да се стараем”, каза Байден на форума “Сабан” в Бруклинския институт.

През ноември 2013 година в Женева “шесторката” от международни посредници и Иран се договориха да подготвят споразумение, което да гарантира изключително мирния характер на ядрената програма на Техеран в замяна на пълното снемане на санкциите. След година такова споразумение не беше изработено в определения срок – до 24 ноември, съществува само “междинен план за действия”. Страните продължиха преговорите до края на юни. Редица конгресмени в САЩ се застъпват за засилване на санкциите срещу Иран. Във вторник представителката на Държавния департамент Мари Харф съобщи, че в хода на предстоящите консултации с конгреса администрацията ще представи “силни доводи”, че нови санкции не трябва да се въвеждат.

“По-рано Иран монтираше нови и по-високо технологични центрофуги, но сега, изпълнявайки междинното споразумение, те не са инсталирали нито една допълнителна центрофуга, включително и от следващото поколение… Сега реакторът в Арак също е замразен. Иран започна да проявява гъвкавост по много важни въпроси… Този прогрес е недостатъчен за окончателно споразумение, но той бе достатъчен за да се оправдае продължаването на преговорите”, – каза Байден.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари