ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Пет световни компании проявяват интерес към изграждането на нови ядрени мощности в страната

18.12.2014

Компаниите Korea Electric Power Corp., „Уестингхаус Електрик“, „Росатом“ , Арева“ и Китайската държавна компания са изразили интерес за строителството на нова АЕЦ преди обявяването на новата дългосрочна енергийна стратегия на страната.

 

Обяви министърът на търговията и промишлеността на Чехия Ян Младек.

Дебатите по новата стратегия ще се проведат следващата седмица, заяви Младек. „Още не сме решили въпроса за финансирането“, отбеляза той. „Може би инвеститорът ще бъде помолен да придобие част от акциите на проекта“, каза Младек.

Чехия обновява плана си за развитие на енергетиката, след като държавната енергийна компания ЧЕЗ отмени търг на стойност 15 милиарда долара за строителството на два нови енергоблока в АЕЦ „Темелин“.

Причината е, че правителството отказа да предостави гаранции за цената на електроенергията, която ще бъде произвеждана от новите енергоблокове.

Бъдещият проект за новите реактори може да бъде разделен между АЕЦ „Темелин“ и АЕЦ „Дуковани“, при това за всяка централа ще бъде построен по един нов блок, отбеляза Младек и добави, че енергоблоковете могат да бъдат построени от различни доставчици, а въвеждането им в експлоатация е предвидено за 2030 година.

Източник: http://www.bloomberg.com/news/2014-11-27/czech-nuclear-plans-attract-five-companies-minister-mladek-says.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари