ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреното гориво за БН-800 ще се усъвършенства

09.12.2014

Ядреното гориво за реактора на бързи неутрони БН-800 на Белоярската АЕЦ ще се усъвършенства.

“Данните за усъвършенстване на горивото бяха получени на етапа на физическия пуск на реакторната установка”, – се казва в съобщението на Белоярската АЕЦ от 3 декември/ Съответните дейности вече се изпълняват.

Информация за проекта БН-800 беше представена на изнесеното разширено заседание на Обществената палата на Свердловска област, което се проведе на Белоярската АЕЦ.

Сред принципно новите разработки, внедрени в БН-800, бяха посочени “редица системи, основани на пасивни принципи”.

 

Например, активната система за автоматична защита на реактора е допълнена с пасивна система на базата на хидравлично балансирани пръти-погълтители. Те “плуват” в потока от натрий, но ако налягането на топлоносителя се намали вследствие на изключване на помпите – те под действието на собствената си маса (тегло) ще се спуснат в активната зона (АЗ) и ще спрат ядрената реакция.

Сред другите разработки е разхлаждане на реактора с използване на естествената тяга на въздуха, която не зависи от работата на помпите. Точно поради това над енергоблока с БН-800 освен обикновената вентилационна тръба са монтирани още три допълнителни тръби.

Източник: http://www.nuclear.ru/news/94278/

Tags: ,

One Response to Ядреното гориво за БН-800 ще се усъвършенства

  1. Красимир Христов on 23.12.2014 at 18:08

    Много интересно интервю със заместник генералния директор на ГНЦ РФ — ФЭИ докторът на техническите науки Владимир Михайлович Поплавский, под заглавие „Дългият път на бързата енергетика“ – http://scientificrussia.ru/articles/dolgij-put-bystroj-energetiki/

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари