ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сърбия + Росатом = АЕЦ “Белене”?

02.02.2012

   Вчера започна посещението на делегацията на Държавната корпорация “Росатом”, водена от заместник генералния директор Кирил Комаров в Сърбия.

 

   В хода на разговорите ще бъдат обсъдени актуални въпроси на двустранното сътрудничество и по-специално участието на сръбската държава в построяването на АЕЦ “Белене”.

   Както съобщават от посолството на РФ в Сърбия, Комаров и членовете на делегацията ще имат срещи с: министъра на инфраструктурата и енергетиката Милотин Мрконич, съветника на министър-председателя Мирко Цветкович и бившия министър на енергетиката Петар Шкундрич, а също и държавния секретар на министерството на енергетиката и инфраструктурата Душан Мракич.

  Планирано е посещение на представителите на “Росатом” в ядрения център “Винча”.

   През миналата година се появиха съобщения за интерес от сръбска страна за участие в построяването на АЕЦ “Белене”, като закупи 10% от акциите.  

   “Съществуват големи перспективи за руско-сръбското сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Ние сме много заинтересовани да участваме в руско-българския проект за построяване на АЕЦ “Белене”. Също така има голяма необходимост от сътрудничество за съвместно производство на медицински изотопи в ядрения център Винча“, – според изявлението на Мрконич, съобщено от пресцентъра на министерството.

    От своя страна, представителите на “Росатом” са отбелязали, че Сърбия, независимо от мораториума за строеж на атомни електроцентрали, разполага с достатъчно количество квалифицирани кадри и експерти, което се отразява благоприятно на сътрудничеството с РФ.

   “Съвременната реалност е такава, че успешната реализация на големите инвестиционни проекти е възможна само при наличието на партньорски отношения. Сърбия, като наш стар и проверен приятел, не трябва да пропусне възможността да заеме в тях важна позиция”, – характеризира Комаров перспективите за сътрудничество.

    Той отбеляза също, че с участието на Сърбия започнатите проекти може да се реализират “още по-качествено”.

02.02.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари