ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китайската CNNC може да стане съинвеститор в изграждането на малък руски реактор на бързи неутрони

17.12.2014

„Росатом“ и „Иркутскэнерго“, дъщерна фирма на En+ на Олег Дерипаски, могат да привлекат китайската държавна компания CNNC в своето съвместно предприятие СП „АКМЭ-Инжиниринг“, което разработва проект на реактор на бързи неутрони с малка мощност и топлоносител олово-бисмут – СВБР-100 за блок с електрическа мощност 100 MW.

“С “Росатом” се обсъждат възможните по-нататъшни стъпки, като не изключваме да привлечем в проекта нов инвеститор, включително и CNNC“, съобщава „Коммерсант“ позовавайки се на представител на En+.

От “Росатом” поясниха, че те самите не водят преговори с CNNC, но приветстват привличането на инвеститора. Възможността той да изкупи част от дела на държавната корпорация не се изключва.

Споразумението за създаване на СП е подписано през 2009 година, когато обемът на вложенията се оценяваше на $500 милиона, като държавната корпорация трябваше да влага технологии, вместо пари. Но в началото на 2014 година стана ясно, че проектът е поскъпнал (през април вече беше оценен на 1 милиард долара) и партньорите търсят още инвеститори.

Сега проектът е на етап подготовка за строителство на първия опитен енергоблок в Димитровград.

Ако партньорите от СП „АКМЭ-Инжиниринг“ успеят да провлекат CNNC, това ще бъде първият ядрен проект между Москва и Пекин на територията на Русия.

Мирният атом остава фактически единственият (без отбраната) отрасъл, в който Русия доставя на КНР високотехнологични решения – Тянванската АЕЦ, построените в Китай мощности за обогатяване на уран и за производство на ядрено гориво.

Източник: http://www.nakanune.ru/news/2014/12/1/22378737#sthash.UljaIjWH.dpuf

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари