ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – АЕЦ “Тайшан” – симулаторът (тренажорът) за строящите се два блока с EPR-1600 е въведен в експлоатация

30.11.2014

Обучението на персонала на изграждащите се два блока с EPR-1600 вече може да започне след въвеждането в експлоатация на пълномащабния симулатор (тренажор).

 

Симулаторът за Тайшан бе доставен от CORYS – смесено дружество между Areva и EDF – по договор, възложен през ноември 2009 година.

Монтаж на симулатора е завършен през юни и е пуснат в експлоатация на 26 септември. Сега завършиха пълните изпитания и той е „готов за обучение“, съобщи CORYS.

Тренажорът EPR на Тайшан е пълномащабен симулатор – които ще бъде използван за обучение на около 100 оператори за двата блока. Въведени са някои значителни технологични иновации. Те включват технологични модели, разработени от CORY’s ALICES, ползване на инженерно-степенувани кодове за симулация, емулация на безопасност и експлоатация, апаратура за контрол и управление (I & C), симулация на компютризирани станции на оператора, както и компактни входно / изходни системи за интерфейс с панелите в контролната зала (БЩУ).

Areva заяви, че пускането в експлоатация на симулатора „бележи важен момент за проекта, като операторите на централата ще започнат обучение при подготовката за експлоатация, както и в периода на експлоатация на централата“.

Симулаторите са жизненоважна част от оборудването за обучение на оператори на инсталации, както в началото на кариерата си, така и за тяхното непрекъснато професионално обучение. Симулаторът Тайшан разполага с пълно копие на контролната зала на блока с EPR, включително системите от средства за контрол и управление.

Двата блока с реактори EPR-1600 са в процес на изграждане в Тайшан, провинция Гуандун.

Първи енергоблок, който е в процес на изграждане от 2009 година, се очаква да влезе в експлоатация през 2016 година, докато втори блок е планирано да започне да работи една година по-късно.

Блокове с EPR-1600 също са в процес на изграждане във Фламанвил, Франция и Олкилуото във Финландия. Тези енергоблокове се очаква да започнат работа през 2017 и 2018 година съответно.

CORYS също доставя пълномащабен симулатор за блока с EPR Фламанвил, докато този за Олкилуото, базиран на L-3 MAPPS, е предоставена от Канада.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/NN-Taishan-EPR-simulator-commissioned-2511144.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари