ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Лавров: женевското споразумение на Иран с “шесторката” остава в сила

25.11.2014

Женевското споразумение на Иран с “шесторката” остава в сила. За три-четири месеца трябва да бъдат изработени параметрите на заключителния документ.

 

Това заяви в понеделник във Виена министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров.

“Завърши поредният рунд от преговорите по един от най-сложните проблеми в съвременните международни отношения – по урегулирането на иранския ядрен проблем”, – каза министърът.

“Тези преговори се водят достатъчно дълго, но през последната година им беше даден мощен импулс, когато в Женева преди година беше съгласуван съвместен план за действие и цяла година този план безусловно се изпълнява.”

“Това ни позволи да постигнем съществен прогрес в пътя към окончателна договореност”, – продължи министърът.

“Тя засега не е постигната, но прогресът, подчертавам, е съществен.”

“Договорено е да се продължат преговорите: за три-четири месеца ние твърдо разчитаме да постигнем документ, който ще съдържа всички базови принципи, реализацията на които след това ще бъде вече предмет на технически консултации, технически разработки, и в най-близко бъдеще е планиран поредният кръг на ниво политически директори, които свършиха сега огромна работа, необходима за постигане на тези резултати, които имаме сега”, – подчерта Министърът на ВнР на РФ.

“Всички участници от “шесторката” и министърът на ВнР на Иран бяха настроени да работят енергично, без всякакви паузи, така че аз мисля, че днешната среща не премина напразно и фиксира много важен етап в сложната работа, която, ние точно знаем, се приближава към постигане на резултат”, – каза Лавров.

Той подчерта, че женевското споразумение “си остава в сила”.

“То съдържа принципи, които никой не е подлагал на съмнение”, – напомни външния министър.

“Това днес ще обявят координаторите на преговорите – Катрин Ащън и Джавад Зариф”

Отговаряйки на съответния въпрос, Лавров отбеляза също, че “Русия играе много важна роля” в преговорния процес.

“Този прогрес, който беше постигнат в Женева преди година, който беше и през тази година и който беше фиксиран днес във Виена е в значителна степен резултат на креативните творчески идеи, включително и технически, но не само технически, но и политически, които внасяше РФ”, – добави Лавров.

Той посъветва журналистите да се обърнат към държавния секретар на САЩ Джон Кери с въпрос за възможното влияние на страни извън “шесторката” върху преговорния процес с Иран.

“По-добре попитайте Джон Кери за това. Ние сигнали от други страни, които не влизат в “шесторката”, не сме получавали”, – каза той.

В края на седмицата имаше съобщения, че ръководителят на американската дипломация, намирайки се във Виена, е провеждал телефонни разговори с премиера на Израел Бинямин Нетаняху, а също, че се е срещал на аерогарата във Виена с министъра на ВнР на Саудитска Арабия принц Сауд ал-Фейсал.

http://atominfo.ru/newsj/q0627.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари