ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай е възможно да не изпълни плановете си за намаляване на емисиите от парникови газове до 2030 година

26.11.2014

Миналата седмица, президентът на Китай Си Дзинпин обеща да започне намаляване на емисиите парникови газове в атмосферата от 2030 година, а към този срок да увеличи дела на екологично чистите източници на енергия в страната до 20%.

 

Новата цел може да изиска изграждането на 1000 GW нови екологично чисти мощности, но тъй като използването на ВЕИ (например енергията на вятъра) е технически ограничено, а водните ресурси също не са безгранични, ядрената енергия ще играе решаваща роля, твърдят източници от китайското правителство.

Правителствени компании за анализ твърдят, че към 2030 г. Китай ще трябва да построи не по-малко от 200 GW ядрени мощности като допълнение към действащите 18. W. Въпреки че държавните ядрени корпорации могат да строят повече от 10 GW мощности на година, те биват задържани от регулаторите, особено след аварията на японската АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г.

Сега официалният целеви показател за строителството на нови ядрени мощности към 2020 г. е 58 GW. За това, в близките шест години е необходимо да бъдат въведени в експлоатация около 40 реактора, но много хора мислят, че това не е по силите на Китай.

Ако се предположи, че строящите се в момента 28 GW ядрени мощности ще бъдат въведени в експлоатация навреме, то Китай ще трябва бързо да одобри и построи още 12 енергоблока, за да има поне малка надежда да достигне целевия показател за 2020 година, подчертава Ли Нин, специалист по ядрена физика и декан на Института по енергийни изследвания на Сяменския университет.

„Достигането на тази цел е малко вероятно, тъй като страната още не е одобрила нови проекти, а не може да одобри много наведнъж, защото ще възникнат проблеми с лицензирането“, – смята той .

Източник: Reuters

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари