ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания разглежда напредъка на ядрения проект “Hinkley Point C”

26.11.2014

Британското правителство заяви в четвъртък, че извършва оценка на напредъка на изпълнителя EDF в изграждането на новата атомна електроцентрала Hinkley Point C и преглед на разходите, но омаловажи, че това е продиктувано от загриженост за потенциалните закъснения при изграждането й.

 

Великобритания обяви в края на миналата година за сделка с френската EDF, която да построи първата нова атомна електроцентрала в страната от десетилетия насам.

Проектът в югозападната част на Англия се очаква да струва около £16.0 милиарда ($25.0 милиарда) и се очаква да влезе в търговска експлоатация през 2023 година. (б.р. – 1$ = 0,6389 британски лири)

Вестник The Times съобщи в четвъртък, че правителството извършва „таен преглед“ на проекта заради опасения за евентуални закъснения, които се засилиха след обявяването от EDF на ново забавяне от една година в изграждането на един енергоблок от същия тип във Франция.

Въпреки това Министерството на енергетиката и климатичните промени на Великобритания заяви, че оценката не е свързана със съобщеното във вторник от EDF за проекта на Areva – EPR-1600 във Фламанвил, Франция.

„Ние постоянно контролираме инвестиционните проекти за да се уверим, че те се изпълняват в срок и в рамките на бюджета“, – заяви говорителката на правителството.

„EDF Energy са отворили своите документи, за да се даде възможност на нашите експертни външни консултанти да оспорват и проверяват очакваните разходи за строителство, експлоатация и извеждане от експлоатация на атомната електроцентрала, но това не е нещо ново“, – каза тя.

Говорител на EDF каза, че това е един нормален процес, който британското правителство следва за всички инвестиционни проекти, както това не е специално за Hinkley Point.

Анализаторът Питър Атертън от Liberum utility каза също, че такива прегледи са нормална практика.

„Правителството все още не е подписало своя окончателен договор (с EDF) и за тях има смисъл да бъдат извършени няколко заключителни проверки преди това се случи,“ – каза той.

Строителството на енергоблокове с реактори EPR е заринато със закъснения. Строителство на първия EPR в Олкилуото, Финландия стартира през 2005 година. Енергийният пуск първоначално бе планиран за 2009 година, но сега се очаква това да се случи в края на 2018.

Източник: http://www.reuters.com/article/2014/11/20/britain-nuclear-idUSL6N0TA29P20141120

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари