ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – плановете за 11% ВЕИ до 2020 година се провалят – отменена е индексацията на преференциите за зелена енергия

25.11.2014

Украйна няма да може да изпълни изискванията на директивите на ЕЕА, които предвиждат увеличаване на дела на ВЕИ в енергийния баланс на страната до 11% до 2020 година. Операторите на най-големите ВяЕЦ на Украйна говорят за пълно спиране на бъдещите проекти.

 

Това обсъдиха участниците в кръглата маса “Намаляване на газовата зависимост чрез развитие на възобновяемата енергетика. Ще остане ли жива вятърната енергетика в Украйна?” в петък в Киев.

“Украйна пое редица задължения, подписвайки Асоциацията с Европейския Съюз, включително и задължения по развитието на ВЕИ в страната. Сега делът им е под 1%. И “зелената” енергетика е заплашена от отмяна тези преференции, които по-рано позволяваха да се развива този отрасъл в Украйна. Сега за инвеститорите започват проблемите със “зелената” тарифа. А това е единственото, което ги привличаше в тази сфера. От август НКРЭКУ (б.р. – като нашата ДКЕВР) не предвижда преразглеждане на тарифите в зависимост от курса на еврото. Това е негативен сигнал за тези, които са планирали да инвестират в този отрасъл”, – каза Сергей Дубовик, заместник ръководител на Енергийната ефективност на Украйна на пресконференция в петък. Той добави, че излизането на инвеститорите от сферата на “зелената” енергетика ще повлече след себе си намаляване на инвестициите в други отрасли на икономиката на Украйна.

От своя страна ръководителят на „ДТЭК Винд Пауэр“ Герман Айнбиндер (компанията владее ВяЕЦ с мощност 200 MW) отбеляза, че премахването на индексациите на “зелената” тарифа води до това, че възвращаемостта на инвестициите във ВяЕЦ ще се увеличи от 7 на 12 години при текущия курс на еврото, а с по-нататъшното нарастване на курса този срок може да достигне 23 години.

“Проектният срок за експлоатация на вятърните турбини е 20 години, а това означава, че при тези условия проектите за ВяЕЦ в Украйна няма да могат да се изплащат по принцип. Налице е пълна невъзможност за по-нататъшно участие на чуждите инвеститори в този отрасъл”, – казва Герман Айнбиндер.

“Днес държавата не се придържа към европейския подход, който се свежда до това, да се спазват веднъж установените правила за инвестиране на пазара. Към днешна дата това са вреди от намаляване на инвестиционната привлекателност, от забавяне на темповете за развитие на отрасъла, от неизпълнение от страна на Украйна на задълженията пред ЕС в сферата на енергетиката. Загубите за енергетиката ще бъдат колосални и значително по-големи, отколкото тази икономия, която ще получи пазара от отпадането на индексациите на “зелената” тарифа. Сега реализацията на нашите проекти е спряна. Девалвацията, без преразглеждане на “зелената” тарифа, ще доведе не само до това, че инвеститорите ще започнат да съкращават своите програми, но ще повлече след себе си фалити на редица компании работещи в отрасъла на ВЕИ”, – съобщи заместникът на генералния директор на компанията “Вятърни паркове на Украйна” Андрей Сергиенко, която стопанисва вятърните паркове в Донецка, Луганска, Николаевска области и в Крим.

За сведение, през октомври 2014 година Министерският съвет на Украйна утвърди национален план за действия по възобновяемата енергетика в периода до 2020 година. За да бъде реализиран трябва да бъдат привлечени в сектора на ВЕИ инвестиции от около 175 милиарда евро.

Източник: http://interfax.com.ua/news/economic/235780.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари