ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


AREVA е по средата на срива

27.11.2014

Първият удар

Френският ядрен гигант, групата AREVA, предупреди за неопределеността на прогнозите си за бъдещето, сривайки по този начин стойността на акциите си на световните борси, пише „Ню-Йорк Таймс“.

Падането на стойността на акциите на групата AREVA (с 16% в сряда) е много неприятно събитие за групата, но не е смъртоносно. Работата е там, че на борсата се търгуват не-повече от 4% от акциите на AREVA. Най-големият собственик на групата е френската държава.

Във вторник вечерта групата, около 87% от акциите на която принадлежат на френската държава, съобщи за “задръжка” с публикуването на финансовата прогноза за 2015-2016 година.

От групата обясняват това с парични проблеми, свързани с продължителното изграждане на „Олкилуото-3″ във Финландия, а също и със забавянето на връщането в строя на японските АЕЦ, спрени след аварията на Фукушима.

Пускът на трети блок на АЕЦ “Олкилуото” – Финландия закъснява вече с повече от 5 години, а закъснението ще се увеличава. AREVA и партньорът и в консорциума за изграждането на блока германският „Siemens“ водят ожесточена арбитражна битка с финландският инвеститор. Сумата на взаимните претенции е около 1 милиард евро.

Бизнес-плановете на AREVA се базираха на предположението, че групата ще строи нови блокове (и ще печели от това), а след това ще предоставя комплексни услуги, включително и доставка на ядрено гориво (и също да печели от това).

Но сриването на графиците за строителството повлекоха след себе си закъснения с услугите. Наистина, ако блокът още не е построен, той не се нуждае от свежо гориво, и горивното поделение на AREVA не може да си получи приходите.

„Ню-Йорк Таймс“ привежда предварителни данни, от които следва – финансовото положение на AREVA за тази година не е похвално. Освен това, групата навярно ще поиска допълнителни инвестиции от държавата в размер до 2 милиарда евро.

Вторият удар

Същият ден, вторник, AREVA инкасира и втори удар. Този път не от себе си, а от заклети приятели от EDF. Компанията, която експлоатира всички френски АЕЦ, информира обществеността за поредното отлагане на сроковете за пуска на „Фламанвилль-3″ – първият в страната блок с EPR.

Не стига, че от EDF директно казаха, че отлагането е свързано включително и с трудностите, с които се е сблъскала AREVA при производството на определено оборудване за блока. Забавянето на Фламанвилл не е толкова голямо, както на Олкилуото, но все пак е неприятно – сега то е две години, но накрая може да отвлече пет години.

EPR е прогнил проект?

“EPR – това е прогнил проект, и от него французите би трябвало отдавна да се откажат”, – коментира с груби изречения професор Стив Томас от британския университет Гринвич.

Томас, който се специализира в енергийната политика и икономиката на ядрената енергетика, напомня, че всички строящи се в света блокове с EPR (те са всичко четири) има проблеми.

Той се съмнява в това, че французите ще успеят успешно да реализират проекта за изграждане на блоковете с EPR на британската площадка „Hinkley Point“.

ЕС след дълги колебания даде разрешение за реализиране на проекта, но сега EDF трябва да събере международен консорциум за финансиране и изпълнение на строителството.

Тежкото положение, в което е попаднала групата AREVA, според мнението на вестника свидетелства, че Франция, която дълго време е разчитала на ядрената енергетика, рискува да изпадне от плътния строй на водещите световни доставчици на реакторни технологии.

Съгласно пресните прогнози на международната енергийна агенция (МЕА), че през следващия четвърт век ядрения енергиен парк ще нараства за сметка на усилията на Китай, Индия, Русия и Южна Корея, като само на Китай се пада половината от ръста.

Ако АЕЦ ще се строят предимно в Азия, тогава западните доставчици ще започнат постепенно да отстъпват своите дялове на пазарите за доставчиците от тези държави, където, именно, се строят АЕЦ.

“Развитието на ядрената енергетика в Китай напълно може да означава, че китайските технологии ще могат да се конкурират с американските, японските, френските и германските технологии”, – привежда вестникът думите на водещия икономист от МЕА.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

6 Responses to AREVA е по средата на срива

 1. Ерол Тарас on 27.11.2014 at 15:41

  „Пускът на трети блок на АЕЦ “Олкилуото” – Финландия закъснява вече с повече от 5 години, а закъснението ще се увеличава.“ – много не сериозен подход. Ако и Уестингхаус така ще строят 7 блок така – по-добре да не започват.
  Само за сравнение АЕЦ Нововоронеж 2 е започната 2008 и в 2014 се готви за пуск. Сигурен съм, че и Росатом има проблеми. Ама AREVA чак пък 5 години, това е прекалено.

  • Guest on 27.11.2014 at 19:07

   In February 2005, the Finnish cabinet gave its permission to TVO to construct a new nuclear reactor, making Finland the first Western European country in 15 years to order one.[13] Commercial production was planned for 2010.

  • Guest on 27.11.2014 at 19:09

   5 години забавянето

 2. Петър Пенчев on 27.11.2014 at 21:25

  Бих помолил отново уважавания от мен ядрен експерт TSO за коментар – кое е наложило промяната на текст от едно и също място на официалния сайт на АРЕВА, касаещо България:

  Било: „Беше реализирана широка програма за модернизация на блокове 5 и 6. Тя е продукт на успешното сътрудничество между АРЕВÀ и руската компания Атомстрой експорт. Бяха изпълнени всички иновационни мерки, важни за безопасността, което позволи удължаването на живота на блоковете в Козлодуй с от 15 до 20 години.”

  Станало: “Беше реализирана широка програма за модернизация на блокове 5 и 6 от 1991 г. до 2008 г. Всички критични за безопасността преустройства са изпълнени и тази програма за модернизация положи основите за удължаване на експлоатационния срок на блоковете с допълнително 15 до 20 години. За цел на програмата е да бъдат въведени през периода 2014-2019.”

 3. TSO on 27.11.2014 at 22:59

  Ще обясня още веднъж, но вече за последно.
  1. Животът на един блок се определя от конструктора.
  2. Лицензията на един блок се определя от проектния му живот. Проект – конструктор. Изключително тесна връзка.
  3. ПСЕ се разрешава от регулатора. АЯР в случая.
  4. Регулаторът не е банка Антинари (тука има – тука нема). Изисква Програма и Обосновка.
  5. Въз основа на програмата, след одобрение от регулатора, се пристъпва към оценка на фактическото състояние, анализ, повторна независима оценка от наета от регулатора структура, финална обосновка, модернизация и замяна или основен ремонт на ресурсно оборудване, издаване на лицензия за 10 години. Списъкът е неизчерпателен.

  Самата Арева е наета да замени морално остаряло оборудване с изтичащ ресурс. Към момента на тази дейност никой не е подготвял програми и обосновки и Арева по никакъв начин не е могла да знае какво се изисква за лицензиране на ПСЕ. Да, подмененото оборудване ще е годно за работа в рамките на продължения лиценз, но само толкова. Само по себе си то не може да продължи каквото и да е.
  Проблемът с написаното на сайта е никакъв дори и да си бе останало в стария вариант. Ядрената енергетика най-малко се влияе от отдел „Връзки с обществеността“. Всъшност тези отдели или мълчат като комунист на разпит или се изказват умерено до грубо некомпетентно. Обичайно там не работят браншови специалисти. И точно поради качествата им вероятно е имало хаотични действия по подмяна на текста. Питайте тях за подробности.

  • Петър Пенчев on 28.11.2014 at 20:44

   Както винаги, изчерпателно. Благодаря!

   Бях повторил въпроса си, провокиран от предишния Ви отговор как „някой си“ бил писал своеволно на сайта на реномирана фирма – нима тя не се самоуважава. Но… чакам отговора от Брюксел, бих уведомил за него ако има интерес редактора на този портал уважаемия г-н Красимир Христов.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари