ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Бъдещето на АЕЦ „ Hinkley Point C “ е под заплаха във връзка с кризата на Areva

23.11.2014

Бъдещето на АЕЦ „Хинкли Пойнт-Си“ е под заплаха във връзка с кризата на компанията Areva, която е акционер на проекта и доставчик на реакторите, смята аналитикът на компания „Liberum Capital“ Питър Етертън.

  Строителната площадка на Hinkley Point C в Съмърсет и извежданата от експлоатация Hinkley Point A далеч в дясно .

Акциите на френското предприятие паднаха почти с една четвърт, след като Areva обяви, че се отказва от целевите си показатели за печалби, заради проблеми, свързани със строителството на аналогичната АЕЦ „Олкилуото“ във Финландия.

Както АЕЦ „Олкилуото“, така и АЕЦ „Фламанвил“ във Франция са изостанали много сериозно от графика и са превишили бюджета си, като по този начин са принудили Areva да разглежда въпроса за получаване на допълнително финансиране от държавата.

Сътрудникът на аналитичната компания в сферата на енергетиката Liberum Capital Питър Етертън заяви, че ситуацията с Areva е много сериозна и трябва повече да притесни британското правителство.

„Ако бях на мястото на британските парламентаристи, щях да се изплаша до смърт – Areva строи двата първи реактора EPR в Европа и в двата проекта нещата вървят катастрофално лошо“, заяви той. „Британското правителство е поръчало най-скъпата ядрена централа в историята и единствената компания, която ще може да достави оборудването за нея, се намира в затруднено положение. Това е голям проблем за „Хинкли“, смята Етертън.

Заедно с разработването на реакторите за АЕЦ „ Hinkley Point C “, Areva притежава и 10% от акциите на проекта. но Етертън счита, че Areva едва ли ще банкрутира, тъй като френската държава по-скоро ще я купи, отколкото да загуби 45 000 работни места и корпорация, олицетворяваща амбициите на страната в областта на ядрената енергетика.

Източник: http://www.theguardian.com/environment/2014/nov/19/hinkley-point-c-nuclear-plant-future-doubt-areva

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари