ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руският концерн „Росенергоатом“ и френската компания „Electricite de France“ отбелязаха 20 години плодотворно сътрудничество

22.11.2014

Заседанието на Координационния комитет за сътрудничество между руския концерн „Росенергоатом“ и френската компания „Electricite de France“ (EDF), проведено на 18 ноември 2014 г. в Москва, бе посветено на 20-годишнината на руско-френските отношения в областта на ядрената енергетика и експлоатацията на ядрените централи.

Настоящето сътрудничеството между „Росенергоатом“ и EDF обхваща практически всички сфери на експлоатация на ядрените енергоблокове – от работата с кадри до организацията на ефективни доставки, от инженеринга до поддържането на експлоатацията и от ядрените рискове до застраховането.

„Росенергоатом“ е втората най-голяма компания в света след EDF спрямо изградените мощности. И нашето 20-годишното сътрудничество с френската страна, което е равноправно и взаимноизгодно, е насочено към достигане на двете най-главни цели – а именно осигуряване на безопасност и ефективност на експлоатацията“, заяви първият заместник генерален директор на концерна „Росенергоатом“ Владимир Асмолов.

 

На свой ред първият заместник-директор по производството и експлоатацията на АЕЦ на „Росенергоатом“ Олег Черников отбеляза: „Росенергоатом“ и EDF са двете най-големи компании в Европа, които имат многогодишен опит в експлоатацията и ние имаме какво да споделим и обсъдим. Например, заедно ще решим текущи задачи, свързани с известния проблем на графитовите реактори. Има и редица други направления, свързани с кадровата политика, с политиката в областта на третирането на радиоактивните материали. В момента разглеждаме и сътрудничеството по въпросите на целия жизнен цикъл на работа на АЕЦ, включително и извеждането от експлоатация. И това е само част от нашето сътрудничество, чиято задача е обмяната на опит за сигурна и ефективна експлоатация на нашите централи“.

На заседанието на Координационния комитет бяха обсъдени резултатите от програмата за сътрудничество за 2014 г.  и бяха начертани конкретни планове и събития за 2015 г. по девет направления, а именно: експлоатация, инженеринг и поддръжка на експлоатацията, нови проекти, реактори на бързи неутрони, инспекции и контрол, подготовка на персонала, дейности по доставките, гражданска отговорност за ядрени щети и застраховане, обща организация и развитие. Освен това, страните се договориха да включат в програмата си за сътрудничество две нови направления – „изследвания и разработки“ и „ извеждане от експлоатация и третиране на отпадъци“.

Като потвърждение на намеренията бе подписан протокол за продължаване на действащото споразумение и разширяване на областта на сътрудничество между „Росенергоатом“ и EDF в различни области на ядрената енергетика.

Освен това, в рамките на заседанието на Координационния комитет, шефът на концерна „Росенергоатом“ Евгени Романов връчи награди – златен медал на „Концерн Росенергоатом“ – „За заслуги за повишаване на сигурността на ядрените централи“

на Ноел Камарк, съпредседател на Координационния комитет и ръководител на направление „Реактори на бързи неутрони“.

Медал на държавната корпорация „Росатом“ – „60 години ядрена енергетика“ бе връчен и на Бернар Рош, който от 2001-2007 г. е бил съпредседател на Координационния комитет и има значителен принос за развитие на ядрената наука, енергетика и промишленост, укрепване на сътрудничеството и успешната реализация на съвместните проекти в областта на използването на ядрената енергия.

В състава на „Концерн Росенергатом“ влизат всички 10 ядрени централи в Русия, които са със статут на филиали на концерна и предприятия, осигуряващи дейността на генериращата компания. Общо в десетте ядрени централи в Русия работят 33 енергоблока – 17 енергоблока с реактори от типа ВВЕР (11 енергоблока са с ВВЕР-1000 и шест енергоблока с различни модификации на ВВЕР-440). Петнадесет енергоблока са с канални реактори (11 енергоблока с реактори тип РБМК-1000, четири енергоблока с реактори тип ЕГП-6) и един енергоблок с реактор на бързи неутрони с натриево охлаждане БН-600. Делът на електроенергията от ядрени централи в Русия е около 17%.

„Electricite de France“ (EDF) е френска енергийна компания, един от лидерите на европейския енергиен пазар. Занимава се с производство, транспортиране, разпределение и търговската реализация на електроенергията. EDF управлява на територията на Франция 19 АЕЦ (58 енергоблока). Делът на производството на електроенергия на EDF във Франция е 85%.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари