ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – проблем с доставката на резервни части за главните циркулационни помпи (ГЦП) за ВВЭР-1000

25.11.2014

Фактът

Колегията на украинския Антимонополен комитет чрез свое решение блокира на 18 ноември 2014 година закупуването от “Энергоатом” на резервни части за помпите ГЦН-195, производство на НПО “Фрунзе”, удовлетворявайки жалбата на друг участник в търга – представител на руски производители.

По този начин, „Энергоатом“ не е в състояние да осигури ремонтите на ГЦП поради липсата на необходимите резервни части.

 

Коментарът на експерта

Тази ситуация коментира директорът по информацията и връзките с обществеността на асоциацията „Украинский ядерный форум“ Ольга Кошарная.

 

“Компанията, която е подала жалба в резултат на търговете, е посредническа компания. Същевременно заводът “Фрунзе” е от времето на Съветския Съюз – това е най-известното предприятие, което е проектирало, произвеждало главни циркулационни помпи (ГЦП) за атомните електроцентрали не само на Украйна, но и за тези, който се намират на територията на Руската Федерация.

Компанията „Энергоатом“ изпитва дефицит на средства поради растящите дългове на купувачите на произведената и продадена електроенергия. И съответно „Энергоатом“ е заинтересован от това, да намали цените на покупките и, естествено, да купува без посредници. Още повече, че тази фирма е ненадежден доставчик. Такива помпи работят на всички атомни електроцентрали, съответните детайли се произвеждат в този завод”, – отбеляза тя.

Експертът също подчерта, че такава ситуация представлява опасност за страната. “Да има проблем. Това е много важно оборудване за осигуряване на безопасността, защото главните циркулационни помпи придвижват водата, която се намира в първи контур и охлажда топло-отделящите сборки (горивни касети)”, – добави Кошарная.

Същевременно, експертът счита, че е съвсем реално да бъде спрян реактора. “Това е затворена система. Ако няма резервни части – ще се наложи да бъдат спирани енергоблокове. А при ситуацията, когато ТЕЦ бяха осигурени с въглища (август, септември и октомври), „Энергоатом“ произвеждаше до 60% от електроенергията в страната. Сега тя е истински спасителен пояс за украинската енергетика. Можете да си представите, какво ще стане от гледна точка на електроенергията за населението и предприятията. Аз не говоря за ядрена опасност, такава няма. Реакторите просто ще бъдат спирани поради липса на резервни части”, – предположи тя.

Източник: http://mignews.com.ua/skandaly/v_ukraine/4177981.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари