ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ променят системата за командване и управление на своите ядрени сили

28.11.2014

Министърът на отбраната на САЩ Чак Хейгел е взел решение да извърши съществени промени в системата за командване и управление на американските ядрени сили с цел подържане на бойната готовност на по-високо ниво.

 

Изказвайки се в Пентагона, Хейгел е заявил, че реформата е необходима за отстраняване на сериозните недостатъци, открити през последните две години в ракетните и военно-въздушните части със стратегическо предназначение.

Хейгел е отбелязал, по-точно, спадането на воинската дисциплина и моралния дух сред американските военно-служащи, носещи бойно дежурство в тези подразделения, а също “грешките в организацията на системата” за управление на ракетните войски и части на ВВС, оборудвани с ядрено оръжие.

“Тези системни проблеми могат да “подкопаят боеспособността” на стратегическите ядрени сили на САЩ“, – каза той.

За да не стане това, специална комисия, създадена по разпореждане на министъра, е подготвила около 100 препоръки, насочени към отстраняване на недостатъците и повишаване на ефективността на този вид оръжия.

Предвижда се. по-точно, повишаване на статута на световното ударно командване на ВВС на САЩ и редица изменения в реда за управление на подразделенията.

Според мнението на Хейгел, ситуацията в стратегическите ядрени сили на САЩ се е изменила много ,за това, защото “те не получават необходимата подкрепа и финансиране”.

В връзка с това той съобщи, че американското военно командване би искало да увеличи разходите за стратегическите ядрени сили с 10% през следващите пет години. По този начин, от федералния бюджет ще се наложи допълнително да бъдат отделени 10 милиарда долара.

За някакви изменения в количеството на ядрените оръжия и структурата на ядрената триада – между-континентални балистични ракети със земно базиране, балистични ракети на подводници и бомбардировачи, носещи ядрено оръжие – не се съобщава.

Изказалият се на пресконференцията в Пентагона първи заместник министър на отбраната на САЩ Роберт Уорк напомни, че броят им се регулира от американско-руския Договор за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения от 2010 година.

Веднага след изказването си Хейгел замина за базата Майнот в щата Северна Дакота, където са дислоцирани 150 от намиращите се в САЩ 450 между-континентални балистични ракети „Minuteman III“.

В тази база наскоро беше отстранен от заеманата длъжност командирът на ескадрилата на 91-то ракетно крило, който е допуснал оскърбителни изказвания по адрес на жените-военни.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари