ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ситуацията с ролята на МААЕ за решаване на иранския ядрен проблем е доста сложна

22.11.2014

Ситуацията с ролята на МААЕ за решаване на иранския ядрен проблем е доста сложна, в диалога между Иран и МААЕ няма напредък.

 

Така счита заместник министърът на МВнР на РФ Сергей Рябков.

“Ситуация с ролята на агенцията в този процес е достатъчно сложна, включително и защото съгласно действащия женевски план, строго казано, предполага изминаване на сегашните процедури, в които участва агенцията, също до 24 ноември. Към 20 ноември няма яснота, как ще бъде решен този въпрос”, – каза той.

Рябков отбеляза, че в последно време няма напредък между МААЕ и Иран по закриването на така наречените предполагаеми проучвания.

МААЕ води свой самостоятелен диалог с Иран за изясняване на възможните военни аспекти на иранската ядрена програма и се явява като проверяващ механизъм при осъществяване на договореностите на “шесторката” и Иран.

В четвъртък генералният директор на МААЕ Юкия Амано съобщи, че досега Иран не е предоставил в агенцията предложения по основния пакет от практически мерки за решаване на спорните въпроси, независимо от многочислените запитвания на МААЕ. Амано отбеляза, че обяснява забавянето на диалога между МААЕ и Техеран със заетостта на ръководството на иранския ядрен комплекс с преговорите с “шесторката”.

“Безусловно, има взаимна връзка между това, как се движат преговорите, а те се придвижват крайно бавно и недостатъчно интензивно, и това, че прогресът в диалога между Иран и МААЕ не е толкова голям, за да можем да кажем, че има някакво придвижване. Затова загрижеността на господин Амано е напълно разбираема”, – подчерта Рябков.

“Необходими са допълнителни решения за продължаване на изпълнението на женевските договорености и е необходимо настояване от страна на страните на “шесторката” към агенцията, това да продължи. Но това, от своя страна, предполага, че съвместният план за действие ще бъде продължен, а това не е тази схема, която сега разглеждаме. Защото всичко е съсредоточено в разработването на постоянно споразумение и цял комплекс от въпроси, в които всичко е свързано едно за друго, – това е, което ни безпокои. Защото поради недостига на време, всъщност, да се регулират едновременно тези въпроси става все по сложно”, – добави той.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари