ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Японският регулаторен орган протестира срещу рестартирането на АЕЦ “Цуруга”

22.11.2014

Група експерти от комитета за контрол на ядрената енергетика на Япония отново потвърди, че втори енергеблок на АЕЦ “Цуруга” е построен над активен разлом на земната кора, което е забранено от японското законодателство.

 

Необходимостта от допълнителна проверка се появи след като компанията оператор на централата The Japan Atomic Power Co се опита да оспори направеното миналата година заключение на ядрения регулатор и предостави допълнителни данни за безопасността на обекта.

Въпреки това експертите стигнаха до извода, че предоставените факти не са достатъчно основание за преразглеждане на заключенията им. Изводите на комисията означават, че повторното пускане на спряната АЕЦ “Цуруга” е невъзможно, защото японското законодателство забранява строителството на най-важните обекти на АЕЦ непосредствено над активни разломи на земната кора.

Това решение също означава, че компанията-оператор на централата фактически ще бъде задължена да вземе решение за демонтиране на реактора. Ако това стане, реакторът на втори блок на АЕЦ “Цуруга” ще бъде петият в страната, който ще бъде демонтиран. През 2012 година властите в Япония взеха решение за демонтаж на четирите реактора на авариралата АЕЦ “Фукушима-1”.

Източник: http://ria.ru/world/20141119/1034133195.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари