ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Евродепутати от Финландия и Унгария се опитват да прехвърлят вътрешните дебати за ядрената енергетика на европейска почва

21.11.2014

На сайта EurActiv е публикувана критична статия от евродепутатите Хайди Хаутала и Бенедек Явор, които твърдят, че сътрудничеството на страни-членки на ЕС с Русия в ядрения отрасъл представлява заплаха за енергийната сигурност на ЕС.

 

Във време, когато ЕС се стреми да създаде „Енергийен съюз“, страни-членки на ЕС извършват действия, които възпрепятстват достигането на тази цел, пишат Хайди Хаутала (член на Европарламента от Финландия) и Бенедек Явор (член на Европарламента от Унгария).

Енергийната сигурност е ключов елемент от общата енергийна политика на Европа в светлината на зависимостта на енергийния пазар на ЕС от външни доставчици, недостатъчната диверсификация на източниците на енергия и нестабилността на цените.

Рискът от зависимост от Русия в сферата на доставките на газ бе взет под внимание при разработване на енергийната политика на ЕС, но доставките на руски ядрени технологии в ЕС не бяха в достатъчна степен разгледани в отчета по енергийна сигурност, представен от Еврокомисията през май 2014 г.

Реакторите, произведени от „Росатом“, генерират 40% от електроенергията с ядрен произход, произвеждана на Стария континент. Делът на Русия в световното обогатяване на уран е 40%, а при производството на ядрено гориво – 17%.

Независимо от санкциите на ЕС срещу Русия, правителството на Финландия неотдавна одобри план за строителството на АЕЦ „Ханхикиви“ в сътрудничество с „Росатом“, пише на сайта си EurActiv. „Росатом“ ще осигурява атомната електроцентрала с гориво в течение поне на първите 10 години, но после ще бъде трудно да се смени доставчика, тъй като за този тип реактор са необходими точно определен вид горивни касети.

Друга държава-член на ЕС – Унгария е поръчала на Русия два енергоблока с мощност по 1200 МВт за разширяването на АЕЦ „Пакш“. Работите са започнати без търг – дори това трябва да привлече вниманието на регулаторите на ЕС в сферата на справедливата конкуренция, пише сайтът. По условията на договора Русия ще осигурява пълния ядрен горивен цикъл на новите блокове .

Именно срещу това предупреждава Еврокомисията: „Русия е ключов конкурент в сферата на производство на ядрено гориво, тя предлага комплексни продукти, осигуряващи целия горивен цикъл.

Именно затова особено внимание трябва да се обърне на инвестициите в проекти на нови атомни електроцентрали в ЕС и използването на технологии от държави, които са членове на ЕС, за да се удостовери, че тези АЕЦ не са зависими от доставките на ядрено гориво само от Русия“.

Източник: http://www.euractiv.com

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари