ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-големите вятърни електроцентрали по света

30.11.2014

Екологичните проблеми все по-остро поставят пред жителите на планетата въпросите за икономичното използване на ресурсите. Все по-голяма популярност набират технологичните решения за използване на възобновяемите ресурси вятър, слънце, енергията на приливите и отливите.

 

Фото: GLOBAL LOOK press/Hinrich Bäsemann

Спирайки своя поглед на незабележимата енергия на вятъра, предлагаме на вашето внимание най-големите вятърни електроцентрали по света. Както ще видите по-долу, всичките най-големи ВяЕЦ са пуснати в експлоатация през последните 5 години. Това още един път доказва, че световната общност все повече обръща внимание на проблемите на екологията.

 

Първо място: “Гансу” (град Цзюцюан, провинция Гансу, Китай)

 

Инсталирана мощност: 7,965 GW. Въвеждане в експлоатация: 2009 година.

Бурното развитие на икономиката на Китай, изисква все повече енергия и ресурси. Вятърната енергетика, като следствие, се развива с ураганни темпове, изпреварвайки всички останали страни по света. Затова не е удивителен този факт, че именно там функционира най-големият в света комплекс от вятърни електроцентрали – “Гансу”.Сега мощността му е 8 GW, което не отстъпва на най-големите АЕЦ и ВЕЦ. Китайското правителство е планирало до 2020 година да увеличи изходната и мощност до 20 GW.

 

Второ място: „Муппандал“ (Канякумари, щат Тамил Наду, Индия)

 

Инсталирана мощност: 1,5 GW. Въвеждане в експлоатация 2011 година.

Индия е втората по численост на населението страна в света, след Китай, която се старае по нищо да не отстъпва на северния си съсед. Властите отделят особено внимание на развитието на вятърната енергетика. Гордостта на страната – електроцентралата „Муппандал“ с мощност 1,5 GW, е и най-голямата.

 

Трето място: „Джайсалмер“ (Джайсалмер, щат Раджастан, Индия)

 

Инсталирана мощност: 1,064 GW. Въвеждане в експлоатация: 2001 година

В тройката на най-големите в света влиза още една индийска ВяЕЦ – „Джайсалмер“.Изграждането и е продължило 11 години – от 2001 до 2012 година. На централата има инсталирани вятърни турбини с мощност от 350 kW до 2,1 MW.

 

Четвърто място: “Алта” (прохода Техачапи, щат Калифорния, САЩ)

 

Инсталирана мощност: 1,02 GW. Въвеждане в експлоатация: 2010 година

САЩ, които са бивш световен лидер в областта на производството на електроенергия от ВЕИ, с основание може да се счита за пионер в това направление. По сумарните инсталирани мощности (61 GW) те наскоро отстъпиха палмата на първенството на Китай. ВяЕЦ “Алта”, разположена в планинския проход Техачапи, е най-голямата в страната. При завършване на строителството, планирано за 2015 година, мощността и трябва да достигне 1,55 GW.

 

Пето място: „Шефердс Флет“ (град Арлингтон, щат Орегон, САЩ)

 

Инсталирана мощност: 845 MW. Въвеждане в експлоатация: 2012 година

Тази централа е на площ от 78 квадратни километра и осигурява с енергия 235 хиляди домакинства. При изграждането и за първи път са използвани турбините на GE Wind Energy с мощност по 2,5 MW. Един от инвеститорите и е компанията Google.

 

Шесто място: „Лондон Еррей“ (устието на Темза, на 20 километра от берега, Англия)

 

Инсталирана мощност: 0,63 GW. Въвеждане в експлоатация: 2013 година

London Еррей е най-голямата шелфова ВяЕЦ. Въвеждането и в експлоатация намалява емисиите на парникови газове в атмосферата ежегодно с 900 хиляди тона. Общо вятърният парк има 175 турбини. Плановете предвиждаха да бъдат монтирани още 166 ветрогенератора, но поради протеста на Кралското сдружение за защита на птиците не се реализираха. Орнитолозите доказаха, че това по пагубен начин ще се отрази на популациите на червените гмуркачи.

Източник: http://www.dni.ru/realty/2014/11/19/286791.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари