ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия иска да намали площта на замърсената зона от аварията в Чернобил на своята територия

18.11.2014

Властите в Русия предлагат да се намали двойно чернобилската забранена (замърсена) зона.

 

Правителството на Русия има намерение двойно да намали територията на замърсената зона вследствие на аварията на Чернобилската АЕЦ.

Съответният законопроект е публикуван на 14 ноември на официалния интернет-портал за правна информация.

Както се съобщава в пояснителната записка, броят на населените пунктове, влизащи в замърсената зона, трябва да се намали от 4413 до 2161.

В документа се отбелязва, че намаляването на броя на радиоактивно замърсените населени пунктове ще позволи “да се повиши ефективността на изпълнението на мероприятията за безопасно преживяване на хората и тяхната жизнена дейност”.

Авторите на законопроекта се надяват, че намаляването на размерите на зоната ще привлече на територията инвестиции и ще стимулира икономическото развитие.

“Новият статут на територията ще послужи като стимул за комплексното и развитие”, – се казва в документа.

Отделно се отбелязва, че след изваждането на населените места от замърсената зона, за всичките им жители остават гарантираните от закона мерки за социална подкрепа.

Аварията на Чернобилската АЕЦ стана на 26 април 1986 година. На радиоактивно облъчване бяха подложени почти 8,4 милиона жители на Беларус, Украйна и Русия.

Списъкът на руските населени пунктове, попаднали в зоната на радиоактивното замърсяване беше уточнен за последен път през 1977 година. Сега в него влизат градове, села и махали от 14 субекта на РФ (Белгородска, Брянска, Воронежка, Калужка, Курска, Ленинградска, Липецка, Орловска, Пензенска, Рязанска, Тамбовска, Тулска, Уляновска област и Република Мордавия).

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/11/17/52959

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари