ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Майкъл Кърст е в София за да представи на новото правителство проекта за 7-ми блок с реактор AP1000® на Westinghouse

16.11.2014

Новият блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде готов до 2025 г., отработено ядрено гориво може да се складира на самата площадка, смята Майкъл Кърст (Michael E. Kirst).

 

Всички големи компании в света, изграждащи ядрени мощности – „Росатом“, „Арева“, „Уестингхаус“ бяха поканени да направят предпроектно проучване за VII блок и всеки даде своята оферта. Това заяви вицепрезидентът на американската компания „Уестингхаус“ Майкъл Кърст по повод на строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Той добави, че правителството на Пламен Орешарски е решило, че дизайнът, който предлага „Уестингхаус“, е най-добрият за България.

От изказването на Кърст става ясно, че България е провела преговори за избор на строител на бъдещата ядрена мощност, като за тази цел е била избрана американската „Уестингхаус“. Това коренно противоречи на лансираната от управляващите теза, че за момента не е избран изпълнител на проекта, а и не са водени преговори с други компании до сега. Правителството до момента е показало предварително споразумение с компанията с уговорката, че ще бъде проведен търг за избор на изпълнителя.

„Има само няколко реактора в света, които могат да се впишат в българския контекст. Освен това предишното правителство искаше диверсификация на технологията. Всичко това предлага „Уестингхаус“ – различна технология, различен подход, различен източник на гориво. Затова бяхме избрани ние.“, обяснява Кърст в интервю пред в. „Стандарт“.

Той потвърди информацията, че строителството на новия ядрен блок ще струва 5,3 млрд. долара
„Всичко зависи от България. Предишното правителство даде индикация, че иска реакторът (енергоблокът – б.р.) да се строи много бързо, изграждането да започне през 2016 г. или 2017 г.“, обясни още Кърст, който бе на посещение у нас за разговори с новото правителство. Не съм дошъл, за да влизам във вътрешни дискусии, свързани с правителството. „Засега ще се ограничим със запознаването му с параметрите и аспектите на проекта. Да разберем как би следвало да комуникираме с новия кабинет“, обясни той.

Според него България ще има нужда от новата енергийна мощност в периода 2023-2025 г. Първоначалните предложения на „Уестингхаус“ бяха строителството на 7-и блок да бъде завършено до края на 2021 г. В момента американската компания няма издадено разрешително в Европа за строителство на ядрен блок от типа AP 1000, какъвто смята да изгражда у нас. За момента има издадено единствено предварително разрешително за строеж на подобен блок във Великобритания. В същото време за момента няма изграден нито един такъв ядрен енергоблок в света, който да се счита за референтен, според изискванията на МААЕ.
Кърст бе категоричен, че в момента се разглеждат 5 или 6 сценария по отношение на цената на електроенергията, произвеждана от бъдещия 7-ми блок. Според последните изказвания на бившия директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, цената на електроенергията от новия блок ще бъде около 90 лв./мвтч, което е пет пъти по-висока цена в сравнение със сега действащите блокове.
За в бъдеще цената на електроенергията в региона ще бъде осезаемо ниска спрямо сегашната, смята още Кърст по отношения на идеята токът от 7-ми блок да се изнася за съседните страни.

Експертът припомни, че „Уестингхаус“ се е съгласила да има 30-процентно участие в проектната компания за строежа на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“. България обаче ще придобие изцяло реактора (енергоблока б.р.) след неговото изграждане. “Ние няма да видим печалба от производството на ток. Но ние ще предоставим част от финансирането. Има американска експортно-импортна банка, както и японска такава. Ще ги използваме и двете. Тези банки могат да предоставят много атрактивни условия. Например американската банка потенциално може да се съгласи България да не плаща лихви. Както и за гратисен период на плащане от 5 до 7 години. България трябва да покрие актуалната стойност от реактора, да кажем 5,3 млрд. долара, но не трябва да плаща лихви по кредити за финансиране“, обясни Кърст.

Той припомни, че страната ни ще трябва да съхранява ядреното гориво от новия блок на своя територия, а американската фирма няма да приеме отработеното гориво, макар те да са доставчици. В момента се мисли  за изграждане на единно европейско хранилище за ядреното гориво, заяви Кърст. „Съхраняването на отработеното гориво не е нещо, което буди притеснение. В редица страни има изградени хранилища на самите площадки на централите, които съхраняват горивото поне 100 г. напълно безопасно. Първо е по-евтино, но второ, което е и същественото – отработеното гориво също е източник на енергия. Повечето хора не си дават сметка, но след като е преминало през цикъла, то все още съдържа 90% потенциална енергия. Така че имаме още един източник на енергия, който е в самата централа“, заяви специалистът.

Изказването на Кърст провокира повече въпроси, отколкото отговори, засягащи развитието на ядрената енергетика у нас. Екипът на 3eNews изпрати въпроси до компетентните органи, за да дадат повече подробности по отношение на договреностите за нова ядрена мощност. Веднага щом получим отговор, той ще бъде публикуван.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари