ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сътрудничеството между Русия и САЩ в ядрената сфера е под въпрос

15.11.2014

Началото

В края на седмицата, на 13 ноември, считания за един от официозите в САЩ, вестник “Ню Йорк Таймс” публикува статия с многозначителното заглавие “Русия е за ограничаване на усилията за ядрена сигурност у нас”.

 

С цялата статия можете да се запознаете на: http://www.nytimes.com/2014/11/14/world/eu…s-say.html?_r=2

 

Коментарът на ИТАР-ТАСС

„Росатом“ е готов да възобнови прекъснатото от американска страна сътрудничество в сферата на ядрената енергетика в пълен обем, веднага след като американската страна бъде готова за това.

Така в Държавната корпорация коментираха информацията за плановете на Русия да свие сътрудничеството в ядрения отрасъл със САЩ.

В края на седмицата американското издание „The New York Times“, позовавайки се на длъжностни лица от администрацията на президента Барак Обама, съобщи, че през 2015 година Русия планира да намали сътрудничеството със САЩ в сферата на осигуряване на ядрената сигурност.

Според изданието, руската страна е уведомила американската за плановете си да съкрати сътрудничеството за осигуряване на сигурността на ядрените материали на руска територия.

“Тази стъпка може сериозно да подкопае повече от 20-годишното сътрудничество между страните, насочено срещу попадането на компоненти за изработване на атомна бомба в ръцете на терористи или на държави са опасни намерения”, – се казва в статията на вестника.

Един от високопоставените чиновници от администрацията на Барак Обама е заявил, че САЩ все още планират да си сътрудничат с РФ за осигуряване на ядрената сигурност в трети страни и се надяват да убедят руското правителство да продължат сътрудничеството и в Русия.

“Ние се надяваме, че можем да оставим вратите отворени за всички форми на сътрудничество в тази важна област. Надяваме се, че ако се появи подходящ проект на територията на Русия, те ще го разгледат”, – е заявил чиновникът.

“Нашето твърдо убеждение, потвърдено от многогодишния опит е, че ядрената енергетика – това е стратегическа област, имаща много дълги жизнени цикли”, – каза за ТАСС представител на “Росатом”.

Той (ядреният отрасъл) не може и не трябва да зависи от ситуационните изменения в политическата конюнгтура. От това изхождаме и в нашите отношения със САЩ.

От Държавната корпорация подчертаха, че отхвърлят санкциите и натиска но “отчитайки спецификата на въпросите за ядрената енергетика и ядреното неразпространение” държат отворени каналите за диалог с американската страна.

“И ние ще бъдем готови да възобновим прекъснатото не от нас сътрудничество в пълен обем, когато за това бъде готова американската страна, разбира се, строго на базата на равноправието, взаимната изгода и взаимното уважение”, – каза събеседникът на агенцията.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари