ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ и КНР постигнаха споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата

15.11.2014

Президентът на САЩ Барак Обама официално обяви, че е постигнато споразумение с ръководителя на КНР Си Цзинпин (Xi Jinping) по въпросите за намаляване на емисиите от парникови газове в атмосферата на планетата.

 

Планира се през следващите две десетилетия те да бъдат намалени примерно с 1/3.

В рамките на споразумението САЩ се задължават до 2025 година да намалят този показател с 26 — 28 %, а Китайската народна република да достигне това ниво до 2030 година. Според изявленията на Белия Дом, целта е вече към 2050 година емисиите да се намалят общо с 80%.

Изглежда, че тази новина няма особена връзка с високите технологии, но Китай за първи път се съгласи на подобна стъпка, и освен това заговори за енергийна революция.

До 2030 година КНР обещава да разполага с 800 до 1000 GW генерации на “чиста енергия”, а това наистина е в сферата на високите технологии. В този случай понятието “чиста енергия” означава широк спектър от източници – от обикновените вятърни генератори и слънчеви панели до атомните електроцентрали.

В действителност на АЕЦ се пада и основния дял от посочените 1000 GW. Това е повече от инсталираните мощности на всичките ТЕЦ на въглища в Китай и е близко до показателите на цялата енергетика на САЩ.

Разбира се, тази цел съвсем не е лесна за постигане.

За САЩ това споразумение означава да се ускорят темповете на намаляване на емисиите от парникови газове от 1,2% годишно (за периода 2005-2020 година) до 2,3 – 2,8% годишно в крайния етап на проекта (2020 – 2025 година).

А на КНР ще се наложи да съвместява прехода към “чиста енергетика” с удвояване на икономиката, което ще наложи не само масово строителство на АЕЦ, но и сериозни модернизации на

От развитието на енергийните технологии, което непременно ще се случи ако се спазва споразумението, ще спечелят всички. Още повече, именно Русия, като наследница на СССР, има огромен опит в проектирането и строителството на АЕЦ, и този опит може да помогне на целия свят за достигане на енергийно изобилие.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/11/14/52938

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари