ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Властите във Франция засилват охраната на АЕЦ

15.11.2014

Френските власти сериозно са загрижени от проблема за осигуряване на своите АЕЦ във връзка с полетите на БПЛА на централите.

 

Миналата сряда френски официален източник, пожелал анонимност, е съобщил за агенция Франс прес (AFP), че “определени технически средства”, включително и мобилни радио-локационни комплекси (РЛС), “са разгърнати в близост до атомните електроцентрали, над които скоро летяха БПЛА”.

“Разберете, ние няма да правим изявление с цел да запазим ефективността на предприетите мерки. Няма да се съобщи нито типа на активираните средства, нито мястото на дислоцирането им”, – подчертава източникът.

Това изявление беше направено след като, в Интернет попаднаха снимки на РЛС.

“Разгръщане на мобилна РЛС тип ALDE на Котантен (полуостров в северозападна Франция) за защита на АЕЦ “Ля АГ” “Фламанвил” от планирани полети на БПЛА”, гласи надписът под снимката

Снимките в мрежата са публикувани от представителя на френското отделение на „Greenpeace“ Яник Русел.

През октомври журналистите предположиха, че тази природозащитна организация, известна по целия свят с провокационните си действия, има отношение към полетите на БПЛА над централите. Обаче Русел категорично отрича връзката на „Greenpeace“ и изрази загриженост за това, че властите “не вземат нужните предпазни мерки”.

Според думите му, властите са инсталирали покрай централите най-новите френски РЛС, “радиусът на действие на които е 100 километра и които могат да откриват и неголеми летателни апарати на малка височина”.

Съгласно френските закони, зоните с радиус 5 километра около АЕЦ са забранени за полети. А в близост до тези зони могат да прелитат на височина над 5 километра.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари