ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Охладителната (изпарителната) кула на първи блок на НВАЕЦ-2 е на финалната права

13.11.2014

На Нововоронежската АЕЦ-2 (възложител – ОАО «Концерн Росэнергоатом», генерален проектант и генерален изпълнител – АО «Атомэнергопроект», Москва) е завършен монтажът на системата за оросяване на охладителната кула на първи блок.

 

Системата за оросяване е предназначена за ефективно охлаждане на водата, която постъпва от кондензаторите на турбината.

Основният технологичен елемент на системата са оросителите. Това е тристепенна конструкция с височина 1,5 метра, направена от съвременни полимерни материали. Сглобяването (окрупняването) на модулите от оросителното устройство (около 13 хиляди m3) e извършено непосредствено на промишлената площадка на централата.

В резултат на реализацията на проекта “Монтаж на оросителните блокове на изпарителната кула” срокът за работата беше намален от 90 на 58 дни. Оптимизацията при безусловно запазване на качеството стана възможна благодарение на внедряването на усъвършенстванията в рамките на Производствената система на «Росатом».

В най-близко време специалистите ще започната монтаж на контролно-измерителните прибори (КИП), свързани с управлението на подаването на вода. Това е завършващият етап на изграждането на охладителната кула.

 

За справка:

Охладителната (изпарителна) кула е хидротехническо съоръжение, предназначено за охлаждане на вода. На Нововоронежската площадка се изгражда по една изпарителна кула за всеки блок вместо по две, както това се правеше досега на руските АЕЦ.

Такова решение позволява съществено да се намалят капиталните разходи, разходите на електроенергия за собствени нужди, а също да се намали площта на промишлената площадка на АЕЦ при запазване на всички изисквания на технологията и безопасността.

Проектният срок за експлоатация на строителната конструкция на охладителната кула е 100 години. Кулата се изгражда от ОАО «Мостостроительный трест № 6».

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/news/03a46a00462a5521b438f6d490c073ed

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари