ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Държавният департамент на САЩ констатира изпълнението от Иран на споразумението с “шесторката”

12.11.2014

Иран не изпълнява забранената с междинното споразумение дейност, свързана с работата по новата центрофуга IR-5.

 

След съобщенията от МААЕ Техеран и Вашингтон успяха да решат този въпрос, заяви в понеделник официалният представител на Държавния департамент Дженифер Псаки.

По данни на МААЕ, иранските запаси от ниско-обогатен уран са се увеличили от началото на септември с 8%. Иранската страна, според съобщението на агенцията, досега не е предприела стъпки, насочени за снемане на загрижеността на западните държави относно възможния военен аспект на иранската ядрена програма.

Също имаше съобщения, че Техеран е извършил изпитания на новата центрофуга за обогатяване на уран IR-5.

“Ние обсъдихме този въпрос с иранската страна, веднага щом МААЕ съобщи за това. И въпросът беше изяснен мигновено. Иран потвърди, че в бъдеще няма да предприема действията, обозначени в съобщението на МААЕ”, – заяви Псаки.

Тя подчерта също, че заявлението и “не означава, че Иран е нарушавал условията в междинното споразумение, постигнато през ноември 2013 година”, и добави, че официален доклад с подобно заявление по адрес на Иран от страна на МААЕ засега не е публикуван.

През ноември 2013 година в Женева Иран и “шесторката” (Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Германия) се съгласиха до 20 юли 2014 година да съгласуват документ, гарантиращ изключително мирната програма на Иран, в замяна на снемане на международните санкции от ИРИ. После срокът беше преместен за 24 ноември.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари