ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През 2016 година президентът на Франция ще избере блоковете в АЕЦ, които ще бъдат окончателно затворени

15.11.2014

Президентът на Франция Франсоа Олланд ще вземе окончателното решение за това, кои точно ядрени енергоблокове ще бъдат спрени в края на 2016 година.

 

Това заяви министърът на енергетиката Сеголен Роаял. По-рано се считаше, че окончателното решение за закриване на блоковете влиза в нейните правомощия.

По време на предизборната си кампания Олланд обеща да затвори най-старата от действащите централи в страната АЕЦ „Фесенхайм“.

Обаче в приетия закон, който ограничава ядрените енергийни мощности на Франция до сегашната стойност 63,2 GW, не се уточнява кои точно блокове трябва да бъдат затворени в края на 2016 година, когато се очаква да влезе в експлоатация блокът „Фламанвил-3″ с реактор EPR.

Роаял, подчерта по радиостанция „Europe 1″, че нейното министерство “ще се вслуша в мнението на EDF” относно избора на блоковете, които да бъдат закрити.

“Ако има централа с по-ниско ниво на безопасност и изискваща по-големи инвестиции, отколкото АЕЦ “Фесенхайм”, тогава ние ще внесем съответното предложение, а президентът ще вземе решение основано на наличната информация”, – каза министърът.

През септември в отчета, направен в парламента на Франция, се твърдеше, че затварянето на дву-блочната АЕЦ “Фесенхайм” ще струва на френската държава повече от 5 милиарда евро – като в тази сума не влизат конкретните разходи за извеждането и от експлоатация.

Роаял изрази несъгласие с парламентарните оценки, характеризирайки ги като “безразсъдни” и “неточни”.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари