ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Заработи първата вълнова електроцентрала в Русия

16.11.2014

В Приморския край на Русия, на полуостров Гамов, влезе в експлоатация първата вълнова електроцентрала, която използва енергията на морските приливи, течения и вълни.

 

Инициатори за създаването на вълновия генератор са изследователи от Уралския федерален университет и Тихоокеанския институт по океанология на Далекоизточното Отделение на Руската Академия на Науките (РАН).

Цялата конструкция, разположена във водата, служи за преобразуване на кинетичната енергия на вълните в електрическа енергия.

Учените отбелязват, че устройството може да изпълнява функцията на демпфер на вълните (вълногасител), който да предотвратява активното разрушително въздействие на вълните върху бреговата ивица и постройките, разположени в непосредствена близост до водата.

Същевременно използването на генератори от този тип е много по-изгодно, например, отколкото вятърни електроцентрали. Учените твърдят, че мощността на вълните превишава мощността на вятъра най-малко два пъти.

Обаче, специалистите отбелязват, че прекалено мощните вълни представляват определена заплаха за целостта на лопатките на турбината. Освен това, установката може да намали безопасността на придвижване на рибарските съдова в непосредствена близост до нея.

Това е първият подобен проект в Русия. В света има само три такива действащи установки. Две от тях са във Великобритания, и една – в Португалия.

 

Източник: http://pronedra.ru/alternative/2014/11/06/energiya-voln/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари