ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия изпита балистична ракета със среден радиус на действие, способна да носи ядрен боен заряд

10.11.2014

 

Индия успешно проведе поредните изпитания на балистичната ракета със среден радиус на действие „Agni-2″, способна да носи ядрен боен заряд.

Това съобщи информационната агенция Press Trust of India.

Изстрелването на ракетата, която вече е приета на въоръжение от индийската армия, стана в 09:40 местно време на 9-ти ноември на разстояние повече от 2 хиляди километра от полигона на остров Уилер в Бенгалския залив в крайбрежието на щата Одиша.

Първият пуск на ракетата „Agni-2″ е бил извършен през 1999 година.

 

Характеристики на балистичните ракети „Agni“

Балистичните ракети клас „Agni“ са разработени в рамките на “Комплексната програма за разработване на управляеми ракети” (Integrated Guided Missile Development Program) на министерството на отбраната.

„Agni-1″ е 12-метрова балистична ракета, която може да бъде пускана от подвижни пускови установки и може да носи ядрен боен заряд с маса до 1 тон.

„Agni-2″ е двустепенна ракета на твърдо гориво с дължина около 19 метра. Максималната и далеко-бойност е до 2,5 хиляди километра при маса на отделящата се бойна глава до 1 тон.

„Agni-3″ представлява двустепенна ракета с дължина 16,7 метра и маса 48,3 тона. Тя може да носи бойна глава с маса до 1,5 тона на разстояние повече от 3,5 хиляди километра.

Първите изпитания на „Agni-5″ бяха извършени през април 2012 година. Тогава пускът на ракетата беше на максимална далечина, превишаваща 5 хиляди километра. Масата на „Agni-5″ – 50 тона, дължина – 17,5 метра, диаметър – 2 метра.

Източник: ИТАР-ТАСС

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари