ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Оман започнаха тристранните преговори по ядрената програма на Иран

10.11.2014

В столицата на Оман, град Маскат, на 9 ноември започнаха тристранни преговори на министъра на външните работи на Иран Мохаммад Джавад Зариф, държавния секретар на САЩ Джон Керри и представителят на ЕС Катрин Ащън за всеобхватно споразумение по иранската ядрена програма.

 

Това съобщи агенция ИРНА

Решението да бъде избран Оман като място за поредния кръг от преговорите по иранската ядрена програма не е случайно, отбелязва в коментара си вестник „Iran Daily“.

Оман има приятелски отношения както с Иран, така и със САЩ, което, според изданието, трябва да се отрази положително на хода на преговорите.

Султанът на Оман Кабус бен Саид ас-Саид беше първият държавен глава, който направи официално посещение веднага след поемането на длъжността президент на ИРИ от Хасан Роухани през август 2013 година.

Тогава в СМИ се появи информация, че той е донесъл в Техеран “послание от Вашингтон”.

Официалните власти нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация, обаче след посещението на султана бяха възобновени преговорите на Иран със “шесторката” (петимата постоянни членове на Съвета за Сигурност на ООН и Германия), които завършиха с междинно споразумение, подписано на на 24 ноември 2013 година.

Сега основните разногласия в преговорния процес се отнасят до количеството на центрофугите за обогатяване на уран, а също и нивото на санкциите, въведени от САЩ, ЕС и Съвета за Сигурност на ООН срещу ИРИ.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари