ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран е готов да подпише заключително споразумение по своята ядрена програма

04.11.2014

Ако „шесторката” признае правото му на реализация на мирната ядрена програма, Иран е готов да подпише заключително споразумение, в което ще бъде включена система от гаранции за мирния характер на програмата, а също така ще бъде договорено снемането на всички санкции от ислямската република.

 

Това заяви министърът на външните работи на страната Мохаммад Джавад Зариф по време на преговорите със своя норвежки колега Бёрге Бренже, пише «РИА Новости».

Според на ръководителят на норвежката дипломация, постигането на заключителна договореност ще помогне за укрепване на отношенията между ЕС и Иран.

Поредният кръг от преговорите по въпросите за реализиране на иранската програма за мирния атом ще се проведе на 11 ноември в Маскат, столицата на Оман. Между другото, заключителния документ трябва да бъде готов до 24 ноември.

През целия период на преговорите по иранския ядрен проблем страната се старае да убеди международните посредници в правото си да развива ядрената енергетика.

По-рано заместник министърът на МВнР Аббас Аракчи заяви, че Иран няма намерение да отстъпва от тази своя идея и се надява на международно признаване на това му право, а също така и на последващо снемане на санкциите.

Въведените срещу Иран санкции от страна на ЕС и САЩ предполагат забрана на продажбата на страната на ракетна, ядрена и военна продукция, а също така на забрани за инвестиране в редица важни за държавата отрасли.

Източник: http://www.svoboda.org/content/article/25128428.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари