ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


От Баренцово море АПЛ “Юрий Долгорукий” изстреля МБР “Булава”

30.10.2014

Стратегическата атомна подводница „Юрий Долгорукий“ от проекта 955 (клас “Борей”) изстреля между-континентална балистична ракета (МБР) “Булава” по полигона Кура на Камчатка от акваторията на Баренцова море.

 

За първи път при изстрелването подводният крайсер е имал на борда си пълен боен комплект от 16 ракети, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Министерството на отбраната на РФ.

“Стрелбата е направена от подводно положение. Параметрите на траекторията на полета на МБР “Булава” с отработени в щатен режим .По потвърдени данни на обективния контрол, бойните глави на успешно са стигнали до полигона Кура на Камчатка”, – казаха от ведомството.

От министерството казаха още, че сред особеностите на този пуск, освен пълния боен комплект на подводницата, е и това, че “Изстрелването на ракетата е направено в съответствие с плана за бойната подготовка, след въвеждането в строя на подводния ракетен крайсер със стратегическо предназначение „Юрий Долгорукий“ в подводните сили на Северния флот”.

Всичките предишни изстрелвания на МБР “Булава” бяха в рамките на програмата за летателно-конструкторски изпитания на ракетния комплекс.

Главният ракетоносец по проекта 995 “Борей” – „Юрий Долгорукий“ – беше предаден на ВМФ на Русия в началото на 2013 година. Всяка подводница от този клас може да носи 16 МБР “Булава” с разделяща се бойна глава. Далекобойността на полета на МБР зависи от оборудването и може да достигне 11 хиляди километра.

Очаква се въоръжените с МБР “Булава” АПЛ “Бореи” да станат базата на морските стратегически ядрени сили на Русия до 2025-2030 година.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsj/q0359.htm

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари