ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сергей Кириенко: Руският ядрен отрасъл не е обект на никакви санкции

30.10.2014

“Руският ядрен отрасъл не е предмет на каквито и да е било санкции нито по отношение на юридически лица, нито по отношение на физически лица”.

 

Това заяви генералният директор на Държавната корпорация “Росатом” Сергей Кииенко на форума на доставчиците за ядрения отрасъл «АТОМЕКС 2014» , който се откри в Москва на 29 октомври.

Никой от партньорите на “Росатом” не се е отказал от нито един проект, отбеляза Кириенко, въпреки че на някои от тях “се оказва твърд натиск в опит да се заставят да се откажат от реализиране на проектите”. Той напомни, че “независимо от сложната ситуация” правителството на Финландия взе твърдо решение по проекта за АЕЦ “Ханхикиви”. Правителството на Унгария също “държи твърда позиция”.

Нещо повече, от момента на въвеждане на санкциите срещу Русия за “Росатом” се появиха нови споразумения и договори, каза Сергей Кириенко.

Наред с това ръководителят на “Росатом” обърна внимание на “опитите на недобросъвестната конкуренция”. Като пример той приведе “активно разгръщащата се в Европа дискусия за това, че не трябва да се допуска зависимост от Русия в ядрената енергетика ” и следователно, “трябва изкуствено да се ограничават руските доставки в ядрено горивния цикъл (ЯГЦ) и услугите по съоръжаването на АЕЦ”.

Източник: http://www.nuclear.ru/news/93860/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари