ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сергей Кириенко: Руският ядрен отрасъл не е обект на никакви санкции

30.10.2014

“Руският ядрен отрасъл не е предмет на каквито и да е било санкции нито по отношение на юридически лица, нито по отношение на физически лица”.

 

Това заяви генералният директор на Държавната корпорация “Росатом” Сергей Кииенко на форума на доставчиците за ядрения отрасъл «АТОМЕКС 2014» , който се откри в Москва на 29 октомври.

Никой от партньорите на “Росатом” не се е отказал от нито един проект, отбеляза Кириенко, въпреки че на някои от тях “се оказва твърд натиск в опит да се заставят да се откажат от реализиране на проектите”. Той напомни, че “независимо от сложната ситуация” правителството на Финландия взе твърдо решение по проекта за АЕЦ “Ханхикиви”. Правителството на Унгария също “държи твърда позиция”.

Нещо повече, от момента на въвеждане на санкциите срещу Русия за “Росатом” се появиха нови споразумения и договори, каза Сергей Кириенко.

Наред с това ръководителят на “Росатом” обърна внимание на “опитите на недобросъвестната конкуренция”. Като пример той приведе “активно разгръщащата се в Европа дискусия за това, че не трябва да се допуска зависимост от Русия в ядрената енергетика ” и следователно, “трябва изкуствено да се ограничават руските доставки в ядрено горивния цикъл (ЯГЦ) и услугите по съоръжаването на АЕЦ”.

Източник: http://www.nuclear.ru/news/93860/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари