ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Димитър Ангелов, директор на АЕЦ „Козлодуй“: Планиран е кредит от 250 млн. за модернизацията на V блок

29.10.2014

Предлагам ви първото обширно интервю на новия изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, взето от Валери Ведов за вестник “24 часа” http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4391381

 

- Г-н Ангелов, за втори път заставате начело на най-голямото държавно предприятие у нас. За последните 10 г. 8 пъти бяха сменяни изпълнителните шефове на АЕЦ “Козлодуй”, която като стратегически обект се нуждае от стабилност, включително и в ръководството.

- Кой да бъде начело на централата, е в компетенциите на принципала ни – Българския енергиен холдинг (БЕХ). Безспорно централата се нуждае от стабилност и сигурност, но не мисля, че те зависят в такава голяма степен от това кой ще бъде директор, стига поставените цели и заявените проекти да се изпълняват. Най-важното е да има приемственост в ръководството.

Създаде се известен смут с назначаването ми за изпълнителен директор заради съмнения, че предшественикът ми Иван Генов е отстранен. Никой обаче не го е уволнявал – беше му предложено да влезе в новия 3-членен директорски борд, но той отказа категорично. Наложи се БЕХ спешно да търси ново решение.

 

- В какво състояние заварихте централата? Обявихте още първия ден при встъпването си, че сте открили проблеми.

- При напускането си Иван Генов каза, че оставя централата в превъзходно състояние. Донякъде може и да е имал основание, но както винаги на такъв обект, имаше и изненади. След спирането за ремонт на VI блок се появи дефект в генератора, който бе доста сериозен и трябваше да се отстрани бързо. Добре, че имахме добри контакти с руския изпълнител “Електросила” и те реагираха бързо.

С помощта на нашите екипи проблемът бе решен за по-малко от 12 дни. Напрегнат беше този ремонт и заради многото дейности, които трябваше да се изпълнят за удължаване срока на експлоатация на VI блок и повишаване мощността му до 104%.

 

- А имаше ли изненади за вас във финансовото състояние на АЕЦ?

- Сега се оказа, че имаме много повече длъжници в сравнение с първия път, когато бях изпълнителен директор. НЕК ни дължи най-много, но, за съжаление, възможностите на компанията са твърде ограничени. От тях имаме да получаваме 180 млн. и ги получаваме разсрочено. Месечно НЕК ни се издължават с до 70% от предвидените суми. Има моменти, когато им блокират сметките, както напоследък се случи заради ВЕИ и разплащанията се бавеха.

През първите 6 месеца на годината АЕЦ отчете известни загуби, но след това нещата се подобриха. Засега състоянието на централата може и да не е отлично, но е добро.
Не дължим средства на фирмите изпълнителки на различните дейности в централата, но понякога имаме забавяния на плащанията. Нямаме проблеми и при покриване на кредитите за модернизация, за горивото, за което плащаме редовно.

 

- Ще се забави ли модернизацията на V блок с цел удължаване на експлоатационния живот? Според шефа на Българския енергиен форум Иван Хиновски цялата процедура е закъсняла с 2 г.

- Изненада ме становището на Иван Хиновски и му го казах по телефона. Той има съображения, но истината е по-различна. Както е известно, срокът за експлоатацията на V блок изтича през 2017 г. За да получи блокът нов лиценз, трябва да сме подали всички необходими документи за това в АЯР до 5 ноември 2016 г.

Сключеният в началото на октомври т.г. договор с консорциум “Росенергоатом” – “ЕДФ -“Русатом” предвижда всички дейности по модернизацията на V блок да завършат за 27 месеца, т.е. в края на януари 2017 г.

Затова вече сме провели предварителни разговори с представителите на компаниите от консорциума модернизацията да се ускори и тя да зъвърши 2 месеца по-рано, за да можем да се включим в срока за подаване на документите за нов лиценз.
Имаме уверението, че това ще бъде направено.

Все още нямаме договор за VI блок, но се създават от наша страна предпоставки и организация за изпълнение на предвидените модернизации и подмяна на оборудването.
Правим го, за да бъдем подготвени отсега. Както знаете, лицензът на VI блок изтича през 2019 г., а договор за неговата цялостна модернизация трябва да сключим значително по-рано.

 

- Ще има ли централата достатъчно пари, за да финансира изпълнението на тези проекти?

- Чрез медиите се чуват мненията на различни експерти, които смятат, че АЕЦ “Козлодуй” няма достатъчно финансови възможности да реализира тази мащабна програма за удължаване на живота на двата хилядника.

Вече има подробен анализ на тези възможности и подготвяме приемането на 5-годишна програма, в която са описани всички необходими разходи и как ще бъдат финансирани предвидените дейности.

Планирали сме да вземем кредит от 250 млн. лв. от наша или чужда банка, за да покрием всички разходи по модернизацията на V блок. Взели сме предвид и постъпленията, които трябва да получим през следващите години, включително и дълга на НЕК.

Наясно сме, че този кредит ще ни помогне за разплащанията след 2017 г., когато ще сме се разплатили и по различните договори, които сега се изпълняват за модернизацията на V и частично на VI блок.

 

- Когато преди 4 г. се подготвяше програмата за модернизация на двата хилядника за удължаване на живота им, се предвиждаше, че ще са нужни около 580 млн. лв.

- Да, нищо съществено не се е променило и сега за осъществяване на тази програма са предвидени около 600 млн. С тези пари ще се изпълни и съпътстващата програма за увеличавене на мощността на блоковете до 104%.

Основната задача обаче е да удължим живота на реакторите с 30 г., както е предвидено и в договора ни с руско-френския консорциум. Освен вземането на кредити ще вложим и собствени средства от печалбата на централата.

 

- Многократно е споменавано, че АЕЦ може да реализира по-висока печалба, ако продава повече от произвежданата енергия на свободния пазар. Ще се борите ли за по-голяма квота да продавате ток на пазарни цени?

- Централата дава чрез НЕК на регулирания пазар, включително за компенсиране на загубите в системата, произвежданата от нас електроенергия средно около 30 лв. за 1 мегаватчас. При положение че себестойността при нас е около 50 лв., губим около 20 лв. от всеки магаватчас.

Това обаче е нашето задължение за социалната сигурност на страната. Тези загуби компенсираме именно чрез продажбите си на свободния пазар. Според европейските изисквания през следващите години трябва все повече пазарът на тока да се либерализира.

Това означава и ние да продаваме повече ток на свободния пазар. Този процес обаче би трябвало да се развива плавно, за да няма сътресения в системата и усилията на държавата да не повишава рязко цената на тока.

 

- Вече има предварително споразумение с американската компания “Уестингхаус” за изграждане на VII блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. Очаквате ли новото правителство да одобри това споразумение и да се стигне до договор за строителство?

- Проектът за VII блок е сред най-добрите в света и ние всички в централата ще се радваме той да бъде осъществен в Козлодуй. Ще бъде добре за икономиката на страната и ще има приемственост в развитието на българската атомна енергетика.

Надявам се този процес да не се забави по политически причини и в скоро време заедно с другите процедури да започне и подготовка на новите кадри за бъдещия реактор.
Още повече че VII блок ще е с нова технология, изискванията ще бъдат по-различни и това изисква сериозна предварителна подготовка.

Новият блок ще има по-малко персонал от този на досегашните ни хилядници, защото повечето му системи са напълно автоматизирани, а технологията напълно отговаря на всички съвременни изисквания за сигурност в атомната енергетика.

Tags: ,

7 Responses to Димитър Ангелов, директор на АЕЦ „Козлодуй“: Планиран е кредит от 250 млн. за модернизацията на V блок

 1. Петър Пенчев on 17.11.2014 at 23:38

  Ало-о-о, каква ‘модернизация’ на 5 и 6 блокове на АЕЦ, какво плащане по удължаване на срока за експлоатация, когато ОВОС е атакувана в Съда, и то от Кмета на Козлодуй Румен Маноев!!!(първото заседание във ВАС е на 18.03.2015).

  Не могат и стотинка да харчат докато има висящо дело!?

  • fusion on 18.11.2014 at 10:24

   поредната глупост! Никакъв ОВОС не е атакуван, а е обжалвано Решение 6 на МОСВ, което е административен акт с предварително изпълнение и е валиден до решение на ВАС за отмяната му.
   И е абсолютна лъжа, че не може да „и стотинка да харчат“ – плановете за ПСЕ се изпълняват в срок.
   И кой каза, че ВАС ще удоволетвори жалките глупости написани в жалбите????

 2. Петър Пенчев on 18.11.2014 at 21:13

  fusion даже бълнува:
  - нито „предварително изпълнение“ има;
  - нито не било процедура ОВОС;
  - нито пък може да се работи, докато няма произнасяне на ВАС;
  - нито пък жалбата на Кмета не е обективна.

  Чети, бе, fusion… http://www.moew.government.bg/files/file/Industry/EIA/2014/Pretsenka6-PR-2014.pdf и не се сили … с мно-о-о-гото милиони, дето ги крадете!!!!

  • fusion on 19.11.2014 at 9:52

   Май друг трябва да се научи първо да чете…щото чете ралично от написаното..И като се сили, да внимава….

   • Пенка on 23.11.2014 at 12:24

    С четенето компрадорските лекета нямат проблеми, но сребърниците от издръжката си не ги получават за това. Изхранват ги като държанки за да лъжат и манипуират. Както в този случай – в документа си пише че няма ОВОС, но пък наложниците обясняват че този ОВОС който го няма е атакуван в съда.

    • Петър Пенчев on 27.11.2014 at 20:59

     ОВОС е процедура, по която МОСВ е взела решение-преценка по тази процедура, което решение се атакува в съда. Не е ‘пенкелер’. Не знам за какви ’5 лева’ бълнувате, но сте смешни!

  • fusion on 19.11.2014 at 9:52

   Май друг трябва да се научи първо да чете…щото чете различно от написаното..И като се сили, да внимава….

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари