ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Фукушима-1 – Вятърът вдигна част от покрива на защитната обвивка на първи блок

29.10.2014

Силен порив на вятъра събори част от покрива на защитната обвивка на първи блок. Дейностите по демонтажа временно са прекратени.

 

В момента на произшествието работниците от компанията-оператор ТЕРСО са работили по вкарване под купола на реагенти, които да фиксират радиоактивния прах и отломки да не попадат в околната среда.

Поривът на вятъра е откъснал панел от покрива с дължина около 2 и ширина около 1 метър. Произшествието не е предизвикали изменение на радиационния фон.

След изпомпването на специалните средства работниците на ТЕРСО са планирали да свалят два панела от покрива, да извършат измервания на радиационния фон и отново да затворят покрива.

През март 2015 година се планира покривът да бъде напълно демонтиран и да започне демонтажът на стените. През 2016 година трябва да се разчистят разрушенията, предизвикани от взрива на водород по време на аварията през 2011 година.

Демонтажът на защитната обвивка се разглежда като първи етап от дейностите по монтажа на ядрения реактор, за които са предвидени приблизително 40 години.

Източник: http://pronedra.ru/incidents/2014/10/28/kupol-fukusima/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари