ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Разработена е нова технология при преработване на ОЯГ без генериране на течни РАО

31.10.2014

 

Руските специалисти от Томск успяха да разработят технология за преработване на ядрено гориво с превръщане на отпадъците в композитен материал с пореста структура.

 

Тази информация сподели с представители на СМИ ръководителят на Физико-техническия институт към Томския политехнически университет.

Това постижение ще помогне да се увеличи ефективността на съхраняване на радиоактивни отпадъци, доколкото в твърд вид те са много по-безопасни за околната среда.

Сега в света има много скъпа многостепенна система за преработване на ядреното гориво: то се разтваря в киселина и се превръща в течност, след което се сплавява с кварцов пясък.

Разработката на томските учени ще позволи да се направят значителни икономии при преработване на ядрените отпадъци, доколкото процесът предполага те да бъдат смесени със специални вещества, подържащи висока температура.

Сместа от горивото и екзотермичните добавки изгарят в контейнери. Като в резултат се получава керамичен композитен материал, порите на който се запълват с отделящите се в резултат на разпадането на веществото газове. Благодарение на тази технология, геометричните параметри на материала не се изменят.

Авторите на изобретението считат, че то ще помогне в бъдеще максимално ефективно да се съхранява веществото, придавайки му необходимата форма, а също без затруднения да се изважда, отделено от примесите, пише «РИА Новости».

Източник: http://pronedra.ru/science/2014/10/28/yadernyj-kompozit/

Подробности на: http://www.amic.ru/news/287229/

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари