ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕК критикува МФ на Великобритания, че е скрило някои разходи по АЕЦ “Хинкли Пойнт”

04.11.2014

Правителството на Великобритания потвърди, че компанията EDF ще гарантира минимална цена на електроенергията, произвеждана от ядрената централа„Хинкли Пойнт“ .

 

Акционерите на компанията са знаели, че разходите за строителството на АЕЦ в размер на 16 милиарда паунда ще бъдат възвърнати.

Някои от членовете на Еврокомисията обаче разкритикуваха британското правителство, че няколко пъти не е включвало в сметката други дългосрочни разходи при оценката на ядрената централа.

В материали от заседанието на Еврокомисията от 8 октомври се казва, че „някои членове изразиха съжаление във връзка с това, че министерството на финансите на Великобритания не е включило в сметката за стойността на проекта дългосрочни разходи, каквито са цената за съхранение на отработеното ядрено гориво или извеждането на АЕЦ-а от експлоатация”.

Независимо от тази забележка, Еврокомисията реши, че държавната помощ за проекта, който трябва да осигури електроенергия за 6 милиона домакинства и ще бъде завършен през 2023 г., „няма да има неблагоприятно влияние върху функционирането на пазара“.

Официален представител на министерството на финансите на Великобритания заяви: „Що се отнася до извеждането от експлоатация на АЕЦ и съхранението на отработеното ядрено гориво, разходите ще плаща компанията NNBG, която е дъщерна на EDF, като тези разходи са включени във вече съгласуваната цена на електроенергията. Жалко, че това не е отбелязано в протокола от заседанието“.

„Освен това, NNBG ще плати на британското правителство за радиоактивните ядрени отпадъци, които ще бъдат предадени на Великобритания за дългосрочно съхранение”, – отбеляза експертът.

Източник: http://www.independent.co.uk

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари