ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ и Русия, съвместно, бойкотират европейския проект за подобряване на защитата на ядрените реактори от стихийни бедствия?

28.10.2014

Посланиците на двете страни се опитват да попречат на инициативата, оглавявана от Швейцария, да се накарат операторите на АЕЦ да влагат повече средства в сигурността и с това възпрепятстват усилията по хармониризане на нормите за сигурност в различните части на света, съобщиха осем европейски и американски дипломати, присъствали на срещите във Виена миналата седмица.

 

Всички те помолиха да останат анонимни, в съответствие с правилата на Конвенцията по ядрена безопасност – юридическият орган, който ръководи преговорите.

Въпреки че отношенията между Русия и САЩ достигнаха най-ниската си точка след периода на Студената война заради кризата в Украйна, двете държави са обединили усилията си заради общите интереси – да противодействат на приемането на по-строги мерки за безопасност, съобщиха дипломати.

САЩ е на първо място в света по производство на ядрена енергия, а Русия е световен лидер по износ на реакторни технологии.

„Швейцария като инициатор на предложението, ще продължи да работи заедно с всички делегации и ще направи всичко възможно, за да намери приемливо за всички решение“, заяви Георг Шварц, заместник генерален директор на швейцарския регулатор по ядрена сигурност ENSI.

Подробности на: http://www.bloomberg.com/news/2014-10-23/u-s-said-to-join-russia-in-blocking-nuclear-safety-moves.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари