ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Как Украйна ще премахва газовата зависимост от Русия

28.10.2014

Президентът на Украйна Петро Порошенко разчита на икономия от 1 милиард m3 газ годишно благодарение на синхронната работа на двата агрегата на Днестровската помпено-акумулираща водна електроцентрала (ПАВЕЦ).

 

Това каза на 24 октомври в Черновицкия национален университет в изказването си пред преподаватели, студенти и представители на обществеността от областта след пускането на двата агрегата на ПАВЕЦ (на руски ГАЭЦ) в синхронен режим.

“Синхронната работа на двата агрегата на ПАВЕЦ ще икономисва годишно по 1 милиард m3 газ, ние ще можем да се лишим от газовата зависимост от Русия с 1 милиард m3 газ”, – каза Президентът.

Също така Порошенко съобщи, че пускането на хидроагрегатите дава възможност да се икономисат 300 хиляди тона въглища, с доставките на които сега Украйна има проблеми.

Според думите му, също основание за гордост се явява фактът, че 85% от комплектуващите детайли за хидроагрегатите са произведени от украински предприятия.

През 2013 година публичното акционерно дружество «Днестровская ГАЭС» (Новоднестровск, Черновицкая область) отчете чиста печалба от 844 хиляди гривни.

Източник: http://vlasti.net/news/204935

 

Б.Р. Използвам случая да ви разкажа някои интересни подробности за проекта на Днестровската ПАВЕЦ.

Тези два агрегата са част от първия етап от трите хидроагрегата. Последният може би ще заработи следващата година. Уникалното е, че горният изравнител (язовир) е напълно изкуствено езеро, без никакъв естествен водоизточник.


Проектната мощност на централата (ако бъде завършена) ще бъде 2268 MW в генераторен режим и 2947 MW в помпен, което я прави най-мощната на територията на Европа и ще заеме пето място в света след американската ПАВЕЦ Bath County (инсталирани мощности 6 х 500 MW), строящата се в Япония ПАВЕЦ Kannagawa (7 х 400 MW), и двете китайски ПАВЕЦ Huizhou (8 х 300 MW) и ПАВЕЦ Guangdong (инсталирана мощност 8 х 300 MW).

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари