ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Готви се ново отлагане за АЕЦ “Белене”

30.01.2012

   В края на март, когато изтича поредният срок за постигане на договореност с руснаците за строителството на АЕЦ “Белене”, ще има поредно отлагане, най-вероятно за нови три месеца.

   Това съобщи пред “Труд” отлично информиран участник в преговорите. Той твърди, че руската “Росатом” вече е предупредена неофициално за отлагането и също неофициално е уверила, че няма да има възражения.

  Формално причината за предстоящото отлагане на решението за централата е, че британската банка HSBC, наета за финансов консултант на проекта, все още не е готова с окончателния си доклад. Договорът, подписан с банката, е 18-месечен и изтича чак през ноември 2012 г.

   Засега банката не е представила на НЕК или на правителството дори междинен вариант на проучванията си. Очакванията бяха, че документът ще очертае дали изграждането на два ядрени блока по 1000 мегавата на площадката в Белене ще е икономически изгодно и каква ще е стойността им.

   За работата си британците ще получат 2 млн. евро плюс 0,95% от размера на привлеченото финансиране за АЕЦ “Белене”, ако успеят да намерят банка, която да даде парите.

   През първата седмица на януари премиерът Бойко Борисов заяви, че “до три седмици ще има яснота за съдбата на “Белене”, имайки предвид вероятно вземането на политическо решение за продължаване на проекта. Въпреки че трите седмици минаха, засега все още няма никакво официално решение.

   През последните седмици консултантът HSBC работи предимно по проучвания за бъдещето на вътрешния енергиен пазар в България. Основната теза е, че страната ни има нужда от 2000 мегавата нова базова мощност заради предстоящото затваряне на блокове в ТЕЦ “Варна”, “Брикел”, затварянето на последния работещ блок в ТЕЦ “Бобов дол” и неяснотите пред 5-и и 6-и блок в АЕЦ “Козлодуй”. Техният експлоатационен живот изтича в края на сегашното десетилетие, но се проучва възможността руският производител на реакторите да го удължи.

  Първоначално от банката казваха, че анализират предимно възможностите за продажба на тока от “Белене” на съседни страни, но е твърде вероятно тази теза да е изоставена.

   Проблем е и намирането на банки, готови да финансират начинанието. Според правителствени източници миналата седмица премиерът е помолил вицепрезидентите на Световната банка и на Европейската инвестиционна банка да ни помогнат с експертна помощ за подготовка на бизнеспланове и кредитни досиета.

   От известно време насам шефът на “Риск Инженеринг” Богомил Манчев твърди, че интерес да влезе като инвеститор в АЕЦ “Белене” има голям западен фонд, но отказва да назове името му.

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1207811

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари